ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

 

15. januar 2007

 

Besvarelse af spørgsmål 19 alm. del stillet af Boligudvalget den 13. december 2006   

 

 

 

Spørgsmål 19:

Kan ministeren i forlængelse af sin besvarelse af udvalgets spørgsmål 15 (alm. del) bekræfte, at der absolut ingen forbedring er sket af kvaliteten af tilstandsrapporterne siden COWI-rapporten i sommeren 2005 afdækkede fejl i hver tredje tilstandsrapport, og at ministerens initiativer i den forbindelse har været aldeles virkningsløse?

 

Svar:

Det er korrekt, at COWI-rapporten i sommeren 2005 pegede på, at de bygningssagkyndige begår mange fejl i tilstandsrapporterne. Rapporten førte til, at Erhvervs- og Byggestyrelsen i efteråret 2005 iværksatte et nyt kontrol- og sanktionssystem. Systemet indebærer bl.a., at bygningssagkyndige, der udarbejder ekstraordinært mange rapporter eller rapporter på usædvanlig kort tid, bliver udtaget hyppigere til kontrol end andre.

 

Samtidig blev der i bekendtgørelsen om huseftersynsordningen åbnet op for, at Erhvervs- og Byggestyrelsen kan tildele påtaler og advarsler til bygningssagkyndige, der begår fejl i tilstandsrapporterne. Hvis den bygningssagkyndige begår alvorlige eller gentagne fejl i rapporterne, kan styrelsen endvidere inddrage beskikkelsen.

 

Det blev besluttet som led i opstramningerne, at opgaven med at kontrollere tilstandsrapporternes kvalitet skulle udbydes. For at afskære enhver tvivl om kontrollanternes uvildighed vil det blive stillet som krav, at de nye tekniske revisorer – i modsætning til de tidligere markkontrollører – ikke samtidig må fungere som beskikkede bygningssagkyndige i huseftersynsordningen.

 

Udbudet af kontrolopgaven blev gennemført efter EU´s udbudsregler sammen med Energistyrelsen i løbet af vinteren 2005/2006. Den nye ordning med teknisk revision trådte i kraft den 1. maj 2006.

 

Den tekniske revision har - i modsætning til de tidligere markkontrollører - fundet mange alvorlige fejl i tilstandsrapporterne, jf. min tidligere besvarelse af spørgsmål 15 fra udvalget.

 

 

Som nævnt i mit svar til spørgsmål 15, finder jeg, at situationen omkring kvaliteten af tilstandsrapporterne fortsat er utilfredsstillende.

 

Erhvervs- og Byggestyrelsen har iværksat en række yderligere initiativer, som har til formål at højne kvaliteten.

 

For det første rejser styrelsen nu en række sager om tildeling af sanktioner mod de bygningssagkyndige, der begår fejlene i tilstandsrapporterne.

 

Hertil kommer, at der pr. 1. juli 2006 er trådt nye regler i kraft, som indebærer, at styrelsen vil offentliggøre navne på og firmatilknytningsforhold for de bygningssagkyndige, der får tildelt en advarsel eller får beskikkelsen inddraget på grund af alvorlige fejl i tilstandsrapporterne.

 

Endelig vil styrelsen i 2007 gennemføre en række temadage for de bygningssagkyndige, hvor typiske fejl gennemgås. Disse temadage vil blive arrangeret i samarbejde med de bygningssagkyndiges organisationer, der på et møde i styrelsen ultimo oktober 2006 har givet udtryk for, at de vil arbejde aktivt for at forbedre rapporternes kvalitet.

 

De omtalte tiltag er alle forholdsvis nye. Det er imidlertid styrelsens forventning, at de forskellige tiltag, herunder de nye regler på området, på sigt vil nedbringe antallet af fejl i tilstandsrapporterne.  

 

 

 

 

 

 

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk