Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 26. marts 2007 stillet følgende spørgsmål nr. 93 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Thomas Adelskov (S).

 

 

Spørgsmål nr. 93:

”Ministeren bedes oplyse, om han er bekendt med de faglige argumenter, der ligger bag OECD’s anbefalinger over for Danmark i rapporten ”Going for growth 2007”, hvor OECD bl.a. anbefaler, at tilskud til personer ansat i fleksjob nedsættes til dagpengeniveauet for den del den pågældende ikke er i beskæftigelse. Ministeren bedes redegøre for de faglige begrundelser angivet af OECD for netop disse anbefalinger.”

                                                                

Endeligt svar:

OECD rapporten ”Going for growth” indeholder dels en gennemgang af de forskellige OECD-landes udvikling mht. økonomisk vækst og dels en mere strukturel gennemgang af, hvad der medvirker til at skabe økonomisk vækst.

 

Som vækstskabere nævnes bl.a. produktivitet og innovation drevet af konkurrence på produktmarkederne. Desuden nævner rapporten, at bedst mulig brug af den tilstedeværende arbejdskraft er en afgørende faktor for den materielle levestandard i et land.

 

Rapporten indeholder desuden et kapitel med konkrete anbefalinger til at øge arbejdsudbuddet og den økonomiske vækst pr. indbygger – ca. 1 side pr. land – hvor OECD har prioriteret de væsentligste indsatsområder.

 

For Danmarks vedkommende ligger hovedanbefalingerne inden for 3 områder:

 

1.       At reducere den marginale skat pÃ¥ arbejdsindkomst (for at fremme lysten til at arbejde flere timer)

2.       At øge effektiviteten i uddannelsessystemet (for at fremme uddannelsesniveauet og arbejdskraftens effektivitet)

3.       At reformere sygedagpenge- og førtidspensionssystemet (for at fremme beskæftigelsen blandt personer med en vis arbejdsevne)

 

Fælles for forslagene er et sigte om at få mest muligt ud af landets arbejdskraft gennem forskellige incitamenter, der fremmer det effektive arbejdsudbud hos forskellige grupper i befolkningen.

 

Hertil kommer forslag om at mindske forvridningerne på boligmarkedet og fremme mobiliteten samt forslag om at mindske de administrative byrder for virksomhederne for at øge konkurrencen på produktmarkederne.

 

I forhold til at justere førtidspensionssystemet foreslår OECD mere konkret:

 

·         At reducere det maksimale tilskud til fleksjob og relatere det til den præsterede arbejdstid, hvorefter der udbetales supplerende dagpenge op til fuld tid

·         At løbende genoptage sager med tilkendelser af fleksjob og førtidspension med henblik pÃ¥, om grundlaget har ændret sig

·         At begrænse tilgangen til førtidspension gennem øget forebyggelse og brug af revalidering

 

Overordnet set er forslagene om tilpasning af førtidspensionssystemerne i en række OECD-lande motiveret at den store vækst, der har været i antallet af overførselsmodtagere i disse systemer. For Danmarks vedkommende nævnes, at andelen af sådanne overførselsmodtagere er over OECD-gennemsnittet, og at fleksjobordningen ser ud til at være overudnyttet.

 

Rapporten fremhæver, at dens landespecifikke anbefalinger baserer sig en række indikatorer, der sammenholder indsats med resultater, bench-marks, analyse-rapporter, policy-erfaringer og ekspertrådgivning fra hhv. OECD ansatte, forskere og OECD-komitéer, herunder bl.a. enhederne for Economics, Employment, Labour and Social Affairs samt Financial and Enterprise Affairs.

 

Dvs. rapporten indeholder primært anbefalinger, men anfører derudover ikke særskilte faglige begrundelser for de enkelte forslag pr. land. Rapporten muliggør altså ikke i sig selv en redegørelse for faglige begrundelser for netop det konkrete forslag om kompensationen til personer i fleksjob.

 

Argumentationen skal sandsynligvis søges i øvrige OECD-publikationer som eksempelvis de løbende landestudier, sektorspecifikke analyser, tematiske reviews om forskellige emner osv.

 

Det har ikke været muligt at lave en fyldestgørende gennemgang af de nævnte, potentielle kilder. Men argumentationen vil muligvis blive uddybet i den kommende publikation, ”OECD Economic Surveys - Denmark 2007”, der bl.a. fokuserer på helbred og delvist nedsat arbejdsevne.

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen