Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 15. marts 2007 stillet følgende spørgsmål nr. 84 (AMU alm. del), som hermed besvares.

 

 

Spørgsmål nr. 84:

”Er begrebet flexicurity foreneligt med systemer, hvor sociale ydelser helt eller i høj grad er knyttet til ansættelsesforholdet ?”

 

 

Endeligt svar:

Den danske flexicurity model er karakteriseret ved fleksible ansættelses- og afske-digelsesregler, en aktiv arbejdsmarkedspolitik samt social beskyttelse i form af arbejdsløshedsdagpenge/social sikring i tilfælde af ledighed. De sociale ydelser i Danmark er universelle forstået på den måde, at ens rettigheder som udgangspunkt er uafhængige af det konkrete ansættelsesforhold og den konkrete virksomhed, man er ansat i. Dog er modtagelse af arbejdsløshedsdagpenge afhængig af forud-gående arbejde i et ansættelsesforhold. Modtagelse af arbejdsløshedsdagpenge og kontanthjælp i tilfælde af arbejdsløshed er ligeledes afhængig af, at man står til rå-dighed for arbejdsmarkedet.

 

I andre Europæiske lande er det sociale forsikringssystem i højere grad bundet op på  ansættelsesforholdet i en bestemt virksomhed. Også i denne situation vil der dog være mulighed for at gøre brug af flexicurity-tankegangen gennem fleksible ansættelses - og afskedigelsesregler kombineret med muligheder for at medtage optjente sociale rettigheder fra det ene ansættelsesforhold til det næste.     

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen