Landsorganisationen i Danmark

Att. Tina Møller Kristensen

Islands Brygge 32 D

Postboks 340

2300 København S

Kære TinaText Box: 1. februar 2007

Vores sag
307-0003

Deres sag
07-43


Møller Kristensen

 

Du oplyser i dit brev af 11. januar 2007 på LO´s vegne, at der er den uretfærdighed i sygedagpengelovgivningen, at dagplejere ikke kan nedsætte arbejdsmængden og få nedsatte sygedagpenge.

 

Efter sygedagpengeloven skal en lønmodtager have nedsat sin arbejdstid med mindst 4 timer for at kunne få nedsatte sygedagpenge.

 

Bestemmelsen betyder, at en person, der får nedsat arbejdsmængden, men har samme timetal, ikke vil kunne modtage nedsatte sygedagpenge. Således har fx – som du er inde på - en dagplejemor, som er delvist sygemeldt, men som ikke har fået nedsat sin arbejdstid, men alene arbejdsmængden (antallet af børn) ikke ret til nedsatte sygedagpenge.

 

Denne retstilstand har givet anledning til tidligere henvendelser fra bl.a. FOA vedrørende dagplejere. Problemstillingen blev i øvrigt drøftet under partsudvalgsarbejdet i moderniseringsudvalget, hvor det blev konstateret, at den var vanskelig at løse, uden at der opstår andre og også uforholdsmæssigt store problemer.

 

En generel ordning, hvorefter en person får nedsat sine sygedagpenge alt efter hvilken arbejdsmængde, den sygemeldte kan klare, vil således betyde en helt uforholdsmæssig stor administrativ opgave for kommunerne. I mange tilfælde vil det sågar være umuligt for en sagsbehandler, at få indblik i og vurdere, om der er tale om en nedsættelse af arbejdsbyrden. Dette i modsætning til den nemt registrerbare nedsættelse af timetallet, som der ligger i den gældende lovgivning.

 

Indføres en ordning for en gruppe som fx dagplejerne, vil der være andre arbejdstagergrupper, der med rimelighed vil kunne fremsætte ønske om også at kunne få nedsatte sygedagpenge, trods uændret timetal, og dagpengeloven vil blive endnu mere vanskelig, tidskrævende og dyr i administration, end den er på nuværende tidspunkt.

 

Der er således - som i så mange andre forhold - tale om at afveje fordele og ulemper ved to ordninger. Et valg, som overordnet set må falde ud til den gældende retstilstands fordel.

 

Dette er grunden til, at lovgivningen ikke er foreslået ændret i forbindelse med den nye sygedagpengelov.

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen