Beskæftigelsesministerens besvarelse af spørgsmål nr. 50 af 27. november 2006 fra Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg (Alm. del).

Text Box: December 2006

Vores sag
20060077252/204-0008



Spørgsmål nr. 50:

Ministeren bedes kommentere artiklen fra Jyllands-Posten den 7. november 2006 "Ballade om mursten", jf. alm. del - bilag 81.

 

Svar:

Det er positivt, at arbejdsmarkedets parter er blevet enige om løsninger, der kan mindske risikoen for nedslidning af ansatte i murerbranchen.

 

I den omtalte artikel beskrives, hvordan arbejdsmarkedets parter i Branchearbejdsmiljørådet for Bygge & Anlæg er enige om, at antallet af mursten på en standardpalle bør reduceres fra 112 sten til 80 for på denne måde at modvirke nedslidning af ansatte i murerbranchen.

 

I artiklen udtaler 3F, at det er med ”udgangspunkt i anbefalinger fra Arbejdstilsynet, at de to parter i byggesektoren er blevet enige om ændringen…”

 

Jeg har fra Arbejdstilsynet fået oplyst, at man gennem flere år har anbefalet parterne i byggesektoren at udarbejde en branchevejledning om opmuringsarbejde. Det er således Arbejdstilsynets vurdering, at branchens parter i fællesskab er de bedste til at komme med løsningsforslag til, hvordan arbejdsmiljøet kan forbedres på en måde, der også tilgodeser branchens behov.

 

Hvis branchens parter bliver enige om løsningsforslag, som Arbejdstilsynet vurderer ligger inden for arbejdsmiljølovgivningens rammer, vil en branchevejledning på området kunne lægges til grund i tilsynsarbejdet på samme måde som Arbejdstilsynets egne vejledninger m.v.

 

Dette udelukker imidlertid ikke, at der kan være andre måder at løse samme arbejdsopgave på, som kan være lige så forsvarlige. Det er derfor korrekt, når Kalk- og Teglværksforeningen i artiklen udtaler, at der ikke eksisterer et krav fra Arbejdstilsynet om, at antallet af mursten på pallerne skal nedsættes fra de nuværende 112 til 80 sten pr. standardpalle.

 

Leverandører – herunder leverandører af mursten – er dog forpligtet til at levere en leverandørbrugsanvisning, som beskriver, hvordan det leverede emne kan håndteres ergonomisk forsvarligt, og hvilke løfte- og transportredskaber, der eventuelt skal anvendes.

 

Det er min opfattelse, at denne sag bør kunne finde en løsning blandt parterne. Jeg har derfor bedt Arbejdstilsynet om at afholde et møde med Kalk- og Teglværksforeningen og Branchearbejdsmiljørådet for Bygge & Anlæg for at drøfte den omtalte problemstilling.