Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 24. september 2007 stillet følgende spørgsmål nr. 168 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Elisabeth Geday.

 

 

Spørgsmål nr. 168:

”Ministerens kommentar udbedes til Kommissionens svar på forespørgsel af Ole Christensen (MEP) om nonsolicitationsaftaler, der er omdelt på alm. del – bilag 317. Ministeren bedes endvidere oplyse, om han agter at foretage sig noget i anledning af svaret.”

 

 

Endeligt svar:

Jeg har læst Kommissionens udtalelse med interesse. Som jeg ser det, tager Kommissionen primært stilling til den situation, hvor virksomheder - på tværs af medlemsstaternes landegrænser - indgår aftaler om ikke at ansætte hinandens medarbejdere. Der synes ikke at være tvivl om, at sådanne aftaler kan hindre arbejdskraftens frie bevægelighed, og at de kan være omfattet af forbuddet i artikel 81. Jeg har i den forbindelse noteret mig, at Thomas Adelskov (S) den 14. september 2007 har bedt økonomi- og erhvervsministeren om at bekræfte, at de såkaldte non-solicitationsaftaler er ulovlige i henhold til EU’s konkurrenceregler. Konkurrencelovens regler henhører under Økonomi- og Erhvervsministeriet. Jeg skal derfor henvise til økonomi- og erhvervsministerens besvarelse af spørgsmål S 6130 fra den 27. september 2007.

 

Kommissionen udtaler sig også om jobklausuler og arbejdsgiverens pligt til at underrette arbejdstageren om vilkår for ansættelsesforholdet. Herhjemme har spørgsmålet bl.a. været behandlet i rapporten fra udvalget om brugen af hemmelige klausuler m.v. Rapporten er tidligere sendt til FAU. Spørgsmålet om, hvorvidt en jobklausul kan siges at være et væsentligt vilkår, som der skal oplyses om i ansættelsesbeviset, har dog endnu ikke været retligt afgjort.

 

Selvom Kommissionen nu er kommet med en udtalelse på området, og Arbejdsrettens dom fra den 7. september 2007 om en hemmelig jobklausul på vikarbureauområdet har vist, at der er grænser for brugen af jobklausuler, så har vi ikke fået en afklaret retstilstand.


Det er på denne baggrund min opfattelse, at der er behov for at lovgive. Hvordan lovgivningen skal se ud er endnu ikke afklaret. Foreløbig er planen dog, at jeg i denne samling vil fremsætte et nyt lovforslag til lov om arbejdsgivers brug af jobklausuler, som har til formål at begrænse virksomheders brug af jobklausuler.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen