Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 1. august 2007 stillet følgende spørgsmål nr. 145 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Elisabeth Geday.

 

 

Spørgsmål nr. 145:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 12. juli 2007 fra TEKNIQ, jf. alm. del, – bilag 287.”

 

 

Endeligt svar:

Arbejdstilsynet har oplyst mig om, at Arbejdstilsynet de sidste 2-3 år har udviklet nye certificeringsmodeller som supplement til de allerede eksisterende modeller for, hvordan virksomheder kan opnå et arbejdsmiljøcertifikat. Formålet med udviklingen af de nye modeller har været at dække forskellige virksomheders ønsker og behov for et arbejdsmiljøcertifikat.

 

I det sidste år har såvel Arbejdstilsynet som LO og DA i fællesskab haft udviklingsarbejder i gang med henblik på at udarbejde en ny model for, hvordan specielt mindre virksomheder kan dokumentere et godt arbejdsmiljø.

 

På et møde i efteråret 2006 med deltagelse af LO og DA, Arbejdstilsynet, Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond (DANAK) og certificeringsorganerne fremlagde Arbejdstilsynet et forslag til ny certificeringsmodel. På samme møde fremlagde LO og DA deres overordnede skitser til, hvordan små virksomheder kan dokumentere et godt arbejdsmiljø. På mødet var der enighed om, at LO og DA skulle arbejde videre med deres forslag til en certificeringsmodel i samarbejde med DANAK og certificeringsorganerne.

 

Efter gentagne anmodninger fremsendte LO og DA i april 2007 et fælles forslag til en certificeringsmodel til Arbejdstilsynet. Forslaget er efter såvel Arbejdstilsynets som DANAK’s vurdering ikke et færdigt forslag, der kan danne grundlag for en akkreditering af certificeringsorganerne. Der er tale om et forslag, der indeholder en række centrale punkter og principper, som kan danne udgangspunkt for en drøftelse af spørgsmålet om en certificeringsmodel.

 

Da både Arbejdstilsynet, LO og DA er enige om, at den nye certificeringsmodel til små virksomheder skal bygge på en akkrediteret certificering, skal en række krav være opfyldt, ikke mindst af hensyn til modellens troværdighed i forhold til arbejdsmiljøstandarden. For eksempel er det vigtigt, at de krav en virksomhed skal opfylde for at få et arbejdsmiljøcertifikat bliver entydigt og præcist beskrevet for at sikre, at virksomheder bliver bedømt ens, uanset hvem der foretager en kontrol af virksomhedens arbejdsmiljøforhold. Kravene må med andre ord ikke være åbne for fortolkning.

 

Arbejdstilsynet, LO og DA samt DANAK og certificeringsorganerne er i fuld gang med at præcisere og tydeliggøre kravene i en certificeringsmodel til brug for små virksomheder.

 

Arbejdstilsynet gør opmærksom på, at TEKNIQ’s medlemsvirksomheder allerede i dag har mulighed for at opnå et arbejdsmiljøcertifikat. Det har fx. flere små malervirksomheder inden for bygge- og anlægsbranchen opnået i den senere tid.

 

Jeg kan henholde mig til Arbejdstilsynets oplysninger. Jeg vil gerne understrege, at jeg lægger meget vægt på, at der bliver udviklet en model, som kan tilgodese de små virksomheder, men at det samtidig er afgørende, at denne model kan certificeres, så der er sikkerhed for, at arbejdsmiljøet er i orden på de virksomheder, som certificeres efter modellen.  

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen