Dato:            2. maj 2007

Kontor:         Kommunaljuridisk kt.

J.nr.:             2006-4000-15 + 16

                      2006-4200-5 + 6

Sagsbeh.:   ABP

 


Folketingets Udvalg til Valgs Prøvelse


 

 

 

 

1. I henhold til § 69, stk. 4, i lov om valg til Folketinget og § 29, stk. 3, i lov om valg af danske medlemmer til Europa-Parlamentet kan indenrigs- og sundhedsministeren efter forelæggelse for Folketingets Udvalg til Valgs Prøvelse fastsætte nærmere regler om bedømmelse af stemmesedler afgivet til folketingsvalg henholdsvis Europa-Parlamentsvalg.

 

Indenrigs- og Sundhedsministeriet har udarbejdet vedlagte udkast til ny bekendtgørelse om bedømmelse af stemmesedler afgivet til folketingsvalg og ny bekendtgørelse om bedømmelse af stemmesedler afgivet til Europa-Parlamentsvalg, der skal erstatte de vedlagte gældende bekendtgørelser.

 

I udkastet til ny bekendtgørelse om bedømmelse af stemmesedler afgivet til folketingsvalg er stor- og amtskreds som en konsekvens af valgkredsreformen ændret til storkreds.

 

I begge udkast er der foretaget en opdatering af opregningen af eksempler på officielle samt sikre uofficielle bogstavbetegnelser. At en bogstavbetegnelse betragtes som en sikker uofficiel bogstavbetegnelse, har betydning for bedømmelse af en brevstemmeseddels gyldighed på følgende måde: Brevstemmesedler, der alene er påført en sådan bogstavbetegnelse, anses som en gyldig stemme for det pågældende parti, jf. udkastenes § 21, stk. 2, ligesom sådanne bogstavbetegnelser ved bedømmelsen af, om en brevstemmeseddel er påført modstridende angivelser vedrørende bogstavbetegnelse, partinavn eller kandidatnavn, bedømmes som de pågældende partiers officielle bogstavbetegnelse, jf. udkastenes § 24, nr. 2.

 

Som følge af, at Kristeligt Folkeparti forud for sidste folketingsvalg skiftede navn til Kristendemokraterne og ved sidste folketingsvalg skiftede officiel bogstavbetegnelse fra Q til K, anses betegnelserne ”K” og ”KD” nu som en officiel henholdsvis sikker uofficiel bogstavbetegnelse for Kristendemokraterne ved folketingsvalg. Betegnelserne ”K” og ”KD” er ikke medtaget i eksemplerne over officielle henholdsvis sikre uofficielle bogstavbetegnelser ved Europa-Parlamentsvalg, hvor Kristendemokraterne for tiden ikke er opstillingsberettiget. Betegnelsen ”Q” anses af ovennævnte grund ikke længere som en officiel bogstavbetegnelse. Endvidere anses betegnelsen ”KF” ikke længere som en bogstavbetegnelse, der afhængigt af det partinavn eller kandidatnavn, der i øvrigt var påført brevstemmesedlen, kunne anses som henvisende til enten Det Konservative Folkeparti eller Kristeligt Folkeparti, jf. særreglen herom i § 24, nr. 3, i begge gældende bekendtgørelser. Betegnelsen ”KF” anses nu som en sikker uofficiel bogstavbetegnelse for Det Konservative Folkeparti, jf. udkastenes § 21, stk. 2, og § 24, nr. 2.

 

Opdateringen har endvidere medført, at betegnelsen ”D” henholdsvis ”CD” er udgået som officiel henholdsvis sikker uofficiel bogstavbetegnelse for Centrum-Demokraterne, der for tiden ikke er opstillingsberettiget til folketingsvalg eller Europa-Parlamentsvalg.

 

2. Indenrigs- og Sundhedsministeriet har endvidere udarbejdet vedlagte udkast til ny bekendtgørelse om stemmesedler til brug ved folketingsvalg og ny bekendtgørelse om stemmesedler til brug ved Europa-Parlamentsvalg, der skal erstatte de vedlagte gældende bekendtgørelser.

 

I begge udkast til nye bekendtgørelser er der fastsat en ændret udformning af stemmesedlens vejledning om afkrydsning af stemmesedlen, som under hensyn til de foreslåede ændringers sammenhæng med reglerne om bedømmelse af stemmesedler forelægges for Udvalget til Valgs Prøvelse forinden udstedelse.

 

Efter de gældende bekendtgørelser skal der i et særskilt felt øverst på stemmesedlen umiddelbart under feltet med angivelsen af valgets type og årstal og umiddelbart over det første partifelt være anført følgende tekst: ”Sæt x til højre for et partinavn eller et kandidatnavn. Sæt kun ét x på stemmesedlen.” Feltet er adskilt både opad og nedad af fede, vandrette streger.

 

Siden indførelsen af denne vejledning på stemmesedlen fra og med Europa-Parlamentsvalget i 1999 og folketingsvalget i 2001 er der imidlertid sket en stigning i antallet af stemmesedler, der er ugyldige på grund af kryds uden for partifelterne (124 ved EP-valget i 1994, hvorimod der var 334 i 1999 og 201 i 2004, 178 ved folketingsvalget i 1998, hvorimod der var 835 i 2001 og 567 i 2005). I flere valgbøger er anført, at stigningen skyldes, at der var sat x i feltet, der indeholder vejledning om afkrydsning af stemmesedlen. En enkelt kreds har givet udtryk for, at krydserne, der var placeret i dette felt, har været tiltænkt Socialdemokratiet (hvis partifelt er øverst på stemmesedlerne).

 

For at mindske denne fejlrisiko er det i udkastene til nye bekendtgørelser bestemt, at den fede, vandrette streg, der afgrænser vejledningsteksten opad, udelades, samt at den fede, vandrette streg, der adskiller vejledningsteksten fra det første partifelt på stemmesedlerne, gøres dobbelt så fed som de fede, vandrette streger, der i øvrigt afgrænser de forskellige partiers felter, jf. vedlagte kopi af en stemmeseddel med den foreslåede nye opsætning og kopi af en stemmeseddel med den nuværende opsætning.

 

Det er endvidere præciseret i udkastene, at ordet ”Folketingsvalget” henholdsvis ”Europa-Parlamentsvalget” med tilføjelse af årstallet for valget skal anføres med store, fede typer og ikke blot med fede typer umiddelbart over vejledningen i afkrydsning af stemmesedlen.

 

 

I udkastet til ny bekendtgørelse om stemmesedler til brug ved folketingsvalg er endvidere sket den ændring, at stor- og amtskreds som en konsekvens af valgkredsreformen overalt er ændret til storkreds.

 

3. Under henvisning til foranstående skal Indenrigs- og Sundhedsministeriet anmode om eventuelle bemærkninger fra udvalget til de to sæt udkast til bekendtgørelser.

 

En kopi af dette brev er samtidig hermed sendt til Kommunaludvalget til orientering.

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Lars Løkke Rasmussen   /   Anne Birte Pade