Jyllands-Posten Vest | 13.05.2007 | JP | Side 1 (Indland) | 453 ord | artikel-id: e0999bf4
Unge fra ulande lokkes i studiefælde
Falske løfter: Skoler som Suhrs i København og Roskilde Handelsskole beskyldes for at lokke nepalesiske studerende hertil med falske løfter om gode jobmuligheder i et forsøg på at supplere skolernes økonomi.
ErhvervsMagasinet, side 1 og 4-5
Af THOMAS G. SVANEBORG
Flere hundrede studerende fra nogle af verdens fattigste lande er havnet i en dansk studiefælde, hvor de har svært ved at klare studierne og må leve på et absolut eksistensminimum.
Alene i årets første tre måneder fik 98 studerende fra Nepal lov til at studere i Danmark, og inden årets udgang vil der komme omkring 400 nye nepalesiske studerende . Mange flere studerende er på vej fra eksempelvis Vietnam, Bangladesh og Filippinerne.
Skoler som Suhrs i København, der underviser i ernæring og sundhed, og Roskilde Handelsskole beskyldes for at lokke de nepalesiske studerende hertil med blandt andet falske løfter om gode jobmuligheder i et forsøg på at supplere skolernes anstrengte økonomi.
Morgenavisen Jyllands-Posten har talt med flere end 30 nepalesiske studerende , som alle hævder, at de blevet presset ud i et økonomisk morads af de skoler, der hentede dem til Danmark.
Konsul forarget
Nepals Generalkonsul i Danmark, Kirsten Offersen, er forarget over trafikken fra ulandene til Danmark.
»De bliver hentet hertil i hobetal og lovet guld og grønne skove. Det er så uværdigt at vide, at det er danskere, der udnytter fattige menneskers håb om at tjene penge. Jeg skammer mig over de danske institutioners udnyttelse af nepalesiske unge mennesker« siger Kirsten Offersen.
Skolerne tager mellem 65.000 kr. og 75.000 kr. for et studieår i Danmark og misinformerer ifølge de studerende på to afgørende områder. For det første overdriver skolerne, hvor let det er at få arbejde i Danmark og dermed finansiere studierne. For det andet underdriver man sværhedsgraden på studierne, som mange studerende slet ikke er i stand til at gennemføre, oplyser nepaleserne.
Kendetegnende for invasionen fra de fattige lande er i øvrigt, at flere af de studerende er blevet afvist i andre lande, enten fordi deres skolekundskaber var for dårlige eller fordi de ikke havde penge nok.
»De danske skoler er ved at blive en skraldespand for studerende , som ikke kan komme ind i andre lande,« siger Sameer Basnet, der har læst på Suhrs i 14 måneder.
Penge tilbage
Chef for den internationale afdeling på Roskilde Handelsskole, Ole Kolling, har selv rekrutteret studerende i Nepal og afviser, at skolen misinformerer. Alligevel har skolen netop tilbudt tre studerende at betale halvdelen af deres studieafgift tilbage, idet man erkender, at en nepalesisk agent har oversolgt drømmen om et årelangt ophold i Danmark.
Ole Kolling har efter avisens henvendelse afbrudt en rejse til Kina for at mødes med skolens nepalesiske elever. Roskilde Handelsskole har 2.200 årselever, svarende til at 8.800 har deres gang på skolen. Omkring 500 af dem er fra udlandet.
De danske skoler er ved at blive en skraldespand for studerende , som
ikke kan komme ind i andre lande.
Sameer Basnet, nepalesisk studerende på Suhrs