Folketinget
Att.: Medlemmer af uddannelsesudvalget                                         København den 28. marts 2007.
Indsigelse mod obligatorisk børnehaveklasse for børn med vidtgående behov.
Forældre til børn i specialbørnehaven Wagnersvej i Sydhavnen er blevet opmærksomme på, at der er et lovforslag under udarbejdelse, vedrørende obligatorisk børnehaveklasse. Derfor denne henvendelse fra forældrebestyrelsen i børnehaven.
Det vi ønsker er, at der i lovforslaget bliver mulighed for at børn i specialbørnehaverne kan gå i børnehaveklasse, men med en lempelig ordning, så børn med behandlingsmæssige behov, ikke nødvendigvis skal starte fra det fylde 6 år.
Vi kan se nogle problemstillinger for børn med vidtgående behov, som så vidt vi er orienteret, ikke er belyst. Derfor mener vi, at før uddannelsesudvalget har det rette beslutningsgrundlag, bør der være en undersøgelse af problemstillingerne for børn med vidtgående behov.
Umiddelbart virker forslaget om obligatorisk skolestart i børnehaveklasse ikke som særlig omfangsrigt, da næsten alle børns forældre alligevel tager imod dette tilbud.
På specialområdet er situationen dog noget anderledes. Her er der nemlig ikke nødvendigvis noget tilbud om børnehaveklasse. Det er selvfølgelig at ønske, at børn på specialområdet også får et tilbud om børnehaveklasse, men vi kan se diverse problemstillinger i at gøre det obligatorisk fra barnets 6. år.
Obligatorisk børnehaveklasse på specialområdet medfører flytning af opgaver, som specialbørnehaverne i nogle kommuner varetager indtil børnenes 7. år. Var ressourcerne i specialskoler de samme som i specialbørnehaver, ville det da også være en fin løsning. Men det er desværre ikke tilfældet og derfor har forslaget langtrækkende konsekvenser for de fleste børn på specialområdet.
Â
Handikappede børn er forsinkede i udvikling på et eller flere områder. De har brug for ressourcekrævende hjælp som eksempelvis alternativ kommunikation, påklædning, spisning, medicinering, toiletbesøg eller blot det at bevæge sig fra A til B.
Udover det, har denne gruppe børn ofte brug for behandling i form af fysioterapi, ergoterapi, afspænding, talepædagog og aktiviteter som eksempelvis svømning.
Hvis børnene starter i skole et år tidligere, vil de blive frataget disse behandlingstilbud som eksisterer i specialbørnehaverne. Behandlingstilbuddene eksisterer enten slet ikke eller i meget begrænset omfang på specialskolerne.
Vores bekymring omhandler først og fremmest konsekvenser for børnehaveklasse, vi ønsker selvfølgelig at specialbørnehavens behandlingstilbud og ressourcer er tilgængelige hele vejen igennem specialskolen.
Â
Vi erfarede i 2006, at der er nedsat et skolestartsudvalg, som ifølge kommissorium for skolestartsudvalget udstedt af undervisningsministeriet, blandt andet skulle vurdere hele indskolingsforløbet i folkeskolen, komme med forslag til ændringer samt vurdere konsekvenser for strukturen. Ydermere vægtedes det, at forslagene især skulle sigte mod bedre tilbud til de svage børn.
Derfor rejste vi problemstillingen overfor skolestartsudvalget i starten af 2006, hvor vi gjorde opmærksom på, at en dybdegående undersøgelse er nødvendig for at kunne vurdere omfanget og konsekvenserne for børn med vidtgående behov. Ifølge skolestartudvalgets rapport, ser det dog ikke ud til at denne undersøgelse har fundet sted, eller i bedste fald nævnes det ikke.
Lige nu eksisterer muligheden for at søge om skoleudsættelse, men vi anser det ikke for at være en optimal løsning, i forhold til også at skabe en obligatorisk børnehaveklasse. Specialområdet er i forvejen præget af stærkt ressourcekrævende procedurer. Vi ønsker at ressourcerne kunne sættes ind på mere trængende områder, end at skulle søge om skoleudsættelse, der i langt de fleste tilfælde indebærer
- Pædagogisk-Psykologisk Rådgivning og vurdering
- Lægelig vurdering og udtalelse
- Specialbørnehavens vurdering og udtalelse
- Forældres incitament
- Sagsbehandler vurdering
Samtidig ser vi også et problem i, at denne mulighed kun vil blive udnyttet af ressourcestærke familier.
Det er unødvendigt at understrege, at vi mener at denne problematik er alt for vigtig til at blive overset i et eventuelt lovforslag.
Vi har, trods mange henvendelser, ikke har haft held til at få belyst de ovenstående problemstillinger i tilstrækkeligt omfang. Derfor håber vi, at vi med denne henvendelse kan medvirke til at få iværksat nogle relevante tiltag, så vores specielle børn ikke forsvinder i lovforslaget.
Med venlig hilsen
Forældrebestyrelsen for specialbørnehaven Wagnersvej 23.
Søren Roesen
Christmas Møllers Plads 5, 4th.
2300 København S
Telefon: 26164202
Mail: [email protected]
Susanne Jensen
Dorthe Christiansen
Hanne Kisum
Jan Ziegler
Lennart Løfberg