Lærerne
ved Klarup skole insisterer på at lave elevplaner
i overensstemmelse bekendtgørelsens krav om alle fag
Undervisningsminister Bertel Haarder mener, at arbejdet med elevplaner kan foregå inden for den tid, lærerne allerede har til evaluering af undervisningen og formidling af heraf til forældrene – de skal gøre det samme som altid, bare skrive lidt ned om det, og det kan ikke tage ret lang tid!
Den opfattelse vil vi hermed anfægte, da den ligger milevidt fra virkeligheden.
Hvis lærerne på Klarup skole næste år skal lave elevplaner efter bekendtgørelsen, skal den enkelte lærer i gennemsnit lave ca. 120 elevplaner to gange om året, 240 i alt. Efter vor opfattelse skal der afsættes mindst 15 minutter – bare til skrivearbejdet – til at lave en kvalificeret elevplan. På årsplan bliver det til 240 gange ¼ time svarende til 60 timer eller 8 arbejdsdage.
Læreren med 480 elevplaner – og han findes – skal bruge 16 arbejdsdage.
Men det at skrive elevplanen er ikke hele arbejdet. Med de seneste ændringer af folkeskoleloven er lærerne blevet pålagt en detaljeret, skriftliggjort løbende evaluering af alle aspekter af undervisningen i forhold til den enkelte elev – fagligt, socialt, personligt – fagligt i relation til trin- og slutmål. Det vil gå for vidt her at komme med et detaljeret bud på, hvor meget ekstra arbejde dette påfører lærerne, men et fiktivt regnestykke skal opstilles:
Hvis en lærer på Klarup skole får 1 minut pr. elevplan pr. uge i gennemsnit til denne opgave, vil 120 elevplaner á 1 minut i 40 uger svare til 4800 minutter eller 80 timer eller 10 arbejdsdage. Lægger man dem oven i de 8 skrivedage, har læreren 18 arbejdsdage med elevplaner.
1 minut pr. elevplan pr. uge i gennemsnit er urealistisk kort tid til opgaven. Den reelle arbejdstid vil være betragtelig større.
Læreren med 480 elevplaner har 36 arbejdsdage.
Uanset hvor lidt arbejde, der er forbundet med udarbejdelse af elevplaner, bliver det omfattende, når det skal ganges med en faktor 240 eller 480. Så stort, at det i realiteten er umuligt at finde ressourcerne inden for folkeskolens nuværende rammer, hvis lærerne skal have løn for at udføre det.
Det er dette forhold, lærerne ved Klarup skole sætter fokus på ved at insistere på at lave elevplaner efter bekendtgørelsens krav. Hvis vi skal lave elevplaner baseret på ovenstående tidsforbrug, må det være rimeligt med en betaling, der modsvarer arbejdets reelle omfang. Får vi ikke det, må vi reducere vort eksisterende arbejde i samme omfang. Det vil ødelægge folkeskolen.
Jeg modtager gerne reaktioner på ovenstående overslag.
Med venlig hilsen
Karsten Bräuner                                       TR på Klarup skole
Vester Fælledvej 24                                  Tlf. 9815 9188
9000 Aalborg                     E-Mail: [email protected]