Til

Undervisningsminister Bertel Haarder

Folketingets uddannelsesudvalg

 

 

 

Principper for bestyrelsessammensætning -

revision af lov om Danmarks Journalisthøjskole (DJH)

 

Vi har med tilfredshed erfaret, at Undervisningsministeriet planlægger revision af lov om Danmarks Journalisthøjskole uden at indbygge forpligtelser til fusion med Grafisk Højskole eller andre uddannelsesinstitutioner. Det giver tid til at skabe et kvalificeret beslutningsgrundlag for den nye bestyrelse, der skal etableres.

 

I forlængelse af den tidligere fremsendte kommentar af 15. november 2006 vil vi gerne understrege, at bestyrelsens sammensætning er et meget vigtigt emne i forbindelse med lovrevisionen. Uanset om bestyrelsessammensætningen fremover skal fastlægges i lov,

bekendtgørelse eller vedtægter, er det vigtigt at principperne for bestyrelsens sammensætning bliver fastlagt i forbindelse med lovrevisionen.

 

Medarbejderne ved Danmarks Journalisthøjskole er enige i den kritik vedrørende DJH’s organisation og ledelse, som kom til udtryk i evalueringsrapporten fra 2004:

”De meget vidtgående hensyn til branchens ønsker og behov er med til at

konservere uddannelsen og fastholde de studerende i branchens billede af hvad der skal til for at blive en dygtig journalist. (...) Evalueringsgruppen anbefaler at bestyrelsens sammensætning genovervejes, og at bestyrelsen suppleres med profiler som i højere grad har erfaring med og indsigt i uddannelsespolitiske og – pædagogiske problemstillinger”. (Jf. side 20 i "Journalistuddannelserne. Evalueringsrapport, 2004. Danmarks Evalueringsinstitut". Rapporten blev udarbejdet af en evalueringsgruppe, der havde Connie Hedegaard som formand).

 

Den betydelige overvægt af repræsentanter fra traditionelle brancheorganisationer sikrer ikke den nuværende bestyrelse tilstrækkelig bredde og udsyn. Uddannelse og forskning i journalistik har væsentlig samfundsmæssig betydning og finansieres overvejende af offentlige midler. På denne baggrund bør styringen ikke overlades i den grad til traditionelle brancheinteresser.

 

De brancheorganisationer, der udpeger bestyrelsesmedlemmer efter den gældende lov, er i øvrigt ikke dækkende for aftagerkredsene for journalistuddannede.  Der er f.eks. ikke sikret repræsentation fra kommunikations- og public relation branchen. Der er heller ikke sikret repræsentation fra nye medieformer, herunder internetmedier. Både internetmedier og kommunikationsvirksomheder er i stigende grad aftagere af praktikanter og nyuddannede journalister.

 

Bestyrelsen bør sammensættes med personer, der har de professionelle kompetencer,

der  er vigtige for en bestyrelses arbejde (men netop ikke er repræsentanter for bestemte organisationer). Det er den praksis, der har udviklet sig ved indstillinger til mange bestyrelser både i det private og det offentlige. Det er relevant at sikre bestyrelsen kompetence i journalistik, uddannelse, forskning, internationale forhold, økonomi, ledelse og medier herunder nye medieformer.

 

Vi har i dette brev fremhævet betydningen af bestyrelsens sammensætning og håber, at Undervisningsministeriet og Folketinget vil fastlægge gode principper for udpegningen af det eksterne flertal i kommende bestyrelser.

 

I øvrigt bør antallet af medarbejdere og studerende i bestyrelsen bringes op på et niveau, der er almindeligt for institutioner med længevarende videregående uddannelser.

 

 

PÃ¥ medarbejdernes vegne

 

Oluf Jørgensen

Jørgen Ringgaard

Søren Dalsgaard

Kim Sørensen

Christian Breinholt

Lisa Kortegård

Janne Guldager

Susanne Sommer Petersen

 

Nedsat som arbejdsgruppe på personalemødet den 2. november 2006.

 

 

Kontaktperson:

Karin Degn-Andersen, [email protected], 89 440 316.