København d. 14/1 2007

 

Til Undervisningsministeren og medlemmerne af uddannelsesudvalget

 

Denne skrivelse skal ses som en opfordring til alle uddannelsespolitikere om at overveje hvilke tiltag, der kunne tages for at afdække de studerendes holdninger til og ønsker for de kommende Professionshøjskoler.

 

De studerende på Frederiksberg Seminarium og N. Zahles Seminarium er blevet opmærksomme på, at der i den nærmeste fremtid vil blive truffet afgørelse om, hvordan den nationale Professionshøjskolestruktur kommer til at se ud. Vi har i den forbindelse erfaret, at det er nogle politikeres ønske, at der i hovedstadsregionen skabes én stor samlet Professionshøjskole for lærer- og pædagog-uddannelserne. Det vil vi godt på det kraftigste advare imod.

 

Vi har de seneste dage med stor interesse gennemgået mappen med høringssvar fra uddannelses-institutionerne landet over. Det, der slår os, er, at der ikke er et eneste bidrag fra brugerne (de studerende) af uddannelsesinstitutionerne. Det er for os meget problematisk, at man vælger at gennemføre, hvad der kan blive en så omfangsrig ændring af det uddannelsespolitiske landkort uden at undersøge, hvad de studerendes holdning er.

 

Professionshøjskoleideen, de studerende og den lokale forankring

Vi har, lige siden vi første gang så globaliseringsrådets papirer om Professionshøjskoler, diskuteret muligheder i disse. Vi har især været glade for, at den lokale forankring blev nævnt som et vigtigt element i de kommende Professionshøjskoler. Vi opfatter dette punkt som en vigtig faktor i Frederiksberg og N. Zahles Seminariums hidtidige succes med at tiltrække velkvalificerede studerende og kvalificerede samarbejdspartnere.

Vi har i længere tid været fortalere for, at der skabes en Professionshøjskole i indre København/Frederiksberg med udgangspunkt i de allerede eksisterende samarbejdsrelationer. Her tænker vi først og fremmest på seminariernes samarbejde med Suhrs Seminarium og samarbejdet med uddannelsesinstitutionerne i Campus Frederiksberg/Netværk Frederiksberg. Campusideen er ideel til en metropol som København, når man ser på placeringen af Frederiksberg og N. Zahles Seminarium i forhold til mulige samarbejdspartnere i et kommende indre København/Frederiksberg Professionshøjskole. Med gåafstand mellem Frøbelseminariet, Frederiksberg Seminarium, Hovedstadens Pædagogseminarium, N. Zahles Seminarium og Suhrs seminarium er der en naturlig geografisk ramme. Det styrker kun vores syn på mulighederne i denne løsning, at der inden for samme radius findes Københavns Tekniske Skole, CBS, Niels Brock, KVL og den Sociale Højskole (og på sigt Musikkonservatoriet), som allerede er nyttige samarbejdspartnere og i fremtiden ville kunne blive det med henblik på styrkelse af det teknisk/merkantile område inden for Professionshøjskolerne.

Det kan nævnes, at vi allerede har formaliserede samarbejder om praktik på tværs af professioner, fælles bogudsalg og kulturaktiviteter med flere af de førnævnte uddannelsesinstitutioner.

Det var derfor også med stor glæde, at vi d. 17. november 2006til midtvejsmøde i Lærerseminariernes Bestyrelsesforening kunne høre både Hanne Severinsen og Margrethe Vestager være positive over for ideen om at gå videre med de eksisterende samarbejder.

 

Som globaliseringsrådet beskriver det, skal vi skabe uddannelser i verdensklasse. For at gøre til det er man nødt til at se på, hvilke krav de studerende stiller til deres uddannelse for på den måde at give de studerende muligheder i verdensklasse. Når studerende skal vælge studie, er der mange ting, som spiller ind. En af vigtigste faktorer er uddannelsens placering rent geografisk. Hvis man, som nogle politikere ønsker, flytter de pædagogiske MVU’er uden for byen, mister man et uvurderligt rekrutteringsgrundlag. Når man taler med de studerende på Frederiksberg og N. Zahles Seminarium, så nævner de ofte det faktum, at man bor i nærheden af sit studie som et vigtigt element i uddannelsen. På Frederiksberg har de studerende endog adgang til samtlige af seminariets faciliteter alle døgnets 24 timer. Denne lettilgængelighed og åbenhed betyder, at de studerende oplever et medejerskab af stedet, og det giver et studiemiljø præget af stort engagement og høj kvalitet.

 

Vi som studerende på Frederiksberg og N. Zahles Seminarium er til enhver tid villige til at bidrage med yderligere oplysninger om de studerendes syn på og holdninger til Professionshøjskolerne, og I er velkomne til at kontakte os, hvis I har spørgsmål eller brug for at diskutere emnet.

 

Med venlig hilsen

 

                                                                      

 

Kresten Bang Heinfelt                                                      Karen Krusell Sørensen

Formand for De Studerendes Råd                                    Formand for De Studerendes Råd

Frederiksberg Seminarium                                               N. Zahles Seminarium

Tlf: 31 20 31 62                                                              Tlf: 40 55 52 75

Email: [email protected]                                         Email: [email protected]