Regeringens beslutning om optagelsesregler for ansøgere med en udenlandsk adgangsgivende eksamen til de videregående uddannelser

Optagelsestallene fra 28. juli 2006 til visse videregående uddannelser – især læge, dyrlæge og arkitekt – viste en meget stor andel af ansøgere med en udenlandsk adgangsgivende eksamen. De ansøgere var utilsigtet blevet favoriseret af de gældende optagelsesregler, herunder havde ikke mindst ansøgere med svensk eksamen fået gavn af den nyindførte bonus A-ordning til personer med ekstra højniveaufag. Derfor nedsatte regeringen to tværministerielle arbejdsgrupper, der skulle analyse problemerne og komme med forslag, således at der kan sikres lige vilkår for kommende ansøgere uanset nationalitet.

 

Regeringen har den 12. december besluttet følgende:

 

1. Tilpasning af det generelle optagelsessystem

Danmark er et af de få lande, som benytter eksamensgennemsnit som afgørende optagelseskriterium. Hermed får karaktergivning en anden betydning end i udlandet. Det vanskeliggør omregningen og sammenligningen mellem ansøgere fra Danmark og andre lande. F.eks. er der kun fire trin i en svensk studentereksamen (0, 10, 15 og 20), og der gives kun årskarakterer. Det gør det nemmere at opnå maksimumkarakter i alle fag, end det er for en dansk gymnasieelev. Det er også spørgsmålet, om der er en meningsfuld forskel mellem studenter, der har 9,8 og 10,2. På videregående uddannelser med høj adgangskvotient bør eksamensgennemsnit derfor principielt opgives som det altafgørende kriterium.

 

Det er imidlertid en mere langsigtet opgave. Regeringen vil nedsætte et udvalg til at finde nye optagelsesregler til uddannelser med høj adgangskvotient, der kan varsles februar 2008 med ikrafttræden senest for optaget i 2010. Indtil da justeres der i de gældende regler allerede for optaget i 2007.

 

2. Nye omregningstabeller og en omlægning af bonus A-ordningen i 2007

For optaget i 2007 udarbejdes der nye omregningstabeller for eksamensgennemsnit for de relevante udenlandske eksaminer, der forsøger at tage højde for de konstaterede forskelle mellem landenes uddannelses- og karaktersystemer mv.

 

Samtidig omlægges bonus A-ordningen, så den utilsigtede favorisering af ansøgere med især svensk adgangsgivende eksamen ophører. Bonus A indebærer, at man i forbindelse med ansøgning om optagelse på en videregående uddannelse får ganget sit eksamenssnit med 1,03, hvis man har et ekstra fag på A-niveau/højniveau ud over det obligatoriske antal i den pågældende uddannelse. En dansk elev i det almene gymnasium har fire obligatoriske fag på højniveau og får dermed en bonus, hvis han eller hun har mindst fem højniveaufag. I Sverige er der typisk kun to obligatoriske højniveaufag, så studenter med blot tre højniveaufag vil få bonus, når de søger om optagelse.

 

Fra 2008 indregnes tillægget direkte i eksamensgennemsnittet på de danske adgangsgivende eksamensbeviser (for hf dog allerede fra 2007) og ikke først bagefter, når man søger optagelse gennem Den Koordinerede Tilmelding. Omlægningen gælder for alle danske eksaminer, der aflægges efter gymnasiereformen og ud fra den nye karakterskala. På eksamensbeviset vil det konkret fremgå, at der i beregningen af gennemsnittet er indgået en faktor 1,03 eller 1,06, hvis der er ét hhv. to ekstra fag på A-niveau. 

 

Der etableres en overgangsordning for årene 2007 og 2008, der svarer til den gældende ordning. Studenter (stx, hhx, htx) med eksaminer fra 2007 (hf’ere fra 2006) og tidligere kan ved optaget i 2007 og 2008 udnytte bonus A i deres adgangskvotient. Det betyder, at ansøgere med "gamle" danske adgangsgivende eksaminer ikke kan få bonus for ekstra fag på A-niveau fra optaget 2009.

 

Men det præciseres allerede fra 2007, at en udenlandsk adgangsgivende eksamen skal sammenlignes direkte med én bestemt af de tilsvarende danske eksaminer. F.eks. vil de fleste svenske adgangsgivende eksaminer fremover skulle sammenlignes med en almen studentereksamen. Dermed bliver der kun givet bonus, hvis antallet af højniveaufag er over fire (mod i dag, hvor bonus for en svensk student typisk allerede opnås, hvis vedkommende har mere end to fag). For at en udenlandsk eksamen kan udløse bonus, skal der således dels være mindst ét fag mere på højt niveau end sædvanligt for den pågældende eksamen, dels skal der mindst være det samme antal fag på højt niveau, som udløser bonus, i en tilsvarende dansk adgangsgivende eksamen.

 

3. Samlet vurdering af effekten

Det er vurderingen, at den samlede effekt af de nye omregningstabeller og den foreslåede omlægning af bonus A-ordningen vil være betydelig, så den utilsigtede favorisering af ansøgere med udenlandsk eksamen ophører. Havde de to ting tilsammen været anvendt i 2006, skønnes effekten f.eks. at ville have resulteret i et optag på ca. 124 svenske studerende på lægestudiet. Der blev i alt optaget 314 svenske studerende.

 

Dog vil effekten på 2007-optaget afhænge af udviklingen i søgemønstret. Effekten kan bl.a. blive formindsket, hvis f.eks. en meget stor andel af ansøgere med svensk eksamen har maksimumkarakter (20).

 

2008-2009

Inden en permanent ordning af hele optagelsessystemet kan træde i kraft i 2010, vil regeringen arbejde videre med eventuelle andre overgangsmodeller for optaget i 2008 og 2009. De modeller kan blive relevante, hvis de nye omregningstabeller og omlægningen af bonus A-ordningen ikke i tilstrækkelig grad sikrer lige vilkår for alle ansøgere – f.eks. hvis der i andre lande finder en kraftig karakterglidning sted i forhold til udviklingen i Danmark.

 

Hvad skal der ske?

Primo 2007: nedsættelse af udvalg til reform af optagelsesregler for uddannelser med høje adgangskvotienter.

Primo 2007: udmelding af nye omregningstabeller.

Sommer 2007: omlægning af bonus A-ordning, så den kun udløses til ansøgere med samme mindste antal højniveaufag som en tilsvarende dansk eksamen.

2007-2009: vurdering af effekten af nye omregningstabeller og omlagt bonus A-ordning m.h.p. eventuelle overgangsmodeller i 2008 eller 2009.

Februar 2008: varsling af nye optagelsesregler m.h.p. optaget i 2010.

2009: Bonus A kun for ansøgere med denne indregnet i karaktergennemsnittet på eksamensbeviset.

2010: Ikrafttræden af nye optagelsesregler.