Ã…bent brev til undervisningsminister Bertel Haarder:
Kære Bertel Haarder.
Situationen på Arbejdsmarkedsuddannelserne er kritisk. AMU-centrene er tvunget til at aflyse kurser og fyre lærere. Ikke, fordi der ikke er brug for dem – tværtimod - men fordi regeringen forhindrer dem i at løse deres opgaver.
Både du, dine ministerkolleger og din chef i Statsministeriet taler vidt og bredt om, at hvis vi vil bevare det danske velfærdssamfund, er det tvingende nødvendigt, at arbejdsstyrken bliver opkvalificeret. Hvis vi ikke gør noget, vil der om få år mangle 135.000 faglærte, mens der samtidig vil være 135.000 ufaglærte uden job, fordi de mangler kvalifikationer.
Det er AMU, der kan og skal løse det problem. Det er alle enige om. Men AMU-centrene får altså ikke lov.
Årsagen er først og fremmest regeringens kommunalreform. Fra 1. januar skal kommunale jobcentre afløse Arbejdsformidlingen. Konsekvensen er, at aktiveringsindsatsen for tiden ligger underdrejet, og det vil den formentlig gøre langt ind i 2007. Der er altså time out i formidlingen af arbejde og uddannelse.
Samtidig bokser AMU-centrene med takststrukturer og økonomiske styringsmodeller, der straffer innovative og aktive AMU-centre i stedet for at animere dem til at gøre det endnu bedre. Og det på trods af, at du allerede i foråret på to samråd i Folketingets Uddannelsesudvalg lovede at ændre
modellerne.
For nylig fik AMU-centrene og ikke mindst deres lærere topkarakterer fra både virksomheder og medarbejdere, da Undervisningsministeriet spurgte dem om deres udbytte af kurserne. AMU-centrene har nemlig netop de kurser og den voksenpædagogiske ekspertise, som virksomheder, medarbejdere og ledige efterspørger.
Meget af den ekspertise forsvinder med de fyrede lærere. De vil sikkert hurtigt finde sig et andet job, for det er dygtige folk. Men det kan blive et alvorligt problem for voksen- og efteruddannelsesindsatsen, for så er de der ikke, når der om et halvt eller helt år igen kommer tryk under kedlerne på AMU.
Det koster cirka 300.000 kroner at ansætte og uddanne en AMU-lærer. Med de fyringer, der er udsigt til, kan det løbe op i cirka 30 millioner kroner. Det er altså et voldsomt spild af penge at skille sig af med nuværende lærere for senere at ansætte nye – hvis man da ellers kan skaffe dem.
Det er langt billigere at beholde lærerne i de måneder, det tager at løbe jobcentrene i gang. Især fordi pengene allerede er i systemet. Det koster altså ikke samfundet ekstra at være både fornuftig og rimelig.
Jeg foreslår derfor, at du frigiver de penge, der allerede er afsat til AMU-aktiviteter. Så kan vi beholde de kvalificerede AMU-lærere, og de kan kaste sig over en række yderst relevante og fornuftige arbejdsopgaver, mens de venter på, at jobcentre og nye styringsmodeller kommer på plads. De kan for eksempel
· opsøge og vejlede små og mellemstore virksomheder om efter- og videreuddannelse,
· udvikle kurser for især mindre virksomheder,
· forberede systematisk efteruddannelse af kortuddannede,
· udvikle modeller til at integrere FVU i AMU-forløb, og ikke mindst
· selv blive efteruddannet.
Du må påtage dig ansvaret for, at AMU-systemet ikke visner, men bevarer sin vitalitet. Gør du ingenting, er der alvorlig fare for, at der ikke er et fleksibelt AMU-system parat til at løse opgaverne, når de kommunale jobcentre kommer i gang engang i løbet af næste år.
For øjeblikket tørrer Arbejdsmarkedsuddannelserne ud, mens du og din regering nøler.
Med venlig hilsen
Jan Hjort
Formand for Dansk Teknisk Lærerforbund, DTL
*