|
||
|
Dato            11. januar 2007 J. nr.           504-22 Â
|
|
Kommissionens forslag til Europaparlamentets og Rådets direktiv om interoperabilitet i Fællesskabets jernbanesystem KOM(2006)783 endelig
Notat om nærhedsprincippet
Forslaget er vedtaget af Europakommissionen den 13. december 2006, og er fremsat i henhold til Traktaten, særligt artikel 71, dvs. vedtagelse efter proceduren for fælles beslutningstagen med Europa-Parlamentet, jf. artikel 251.
Formålet med forslaget er at omarbejde og sammenskrive Rådets direktiv 96/48/EF af 23. juli 1996 om interoperabilitet i det transeuropæiske jernbanesystem for højhastighedstog, Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/16/EF af 19. marts 2001 om interoperabilitet i det transeuropæiske jernbanesystem for konventionelle tog. Med forslaget foretages en kodificering, omarbejdelse og integrering af direktiverne om interoperabilitet på jernbaneområdet. Forslaget skal ses i sammenhæng med forslaget om ændring af forordning (EF) nr. 881/2004 om oprettelse af et europæisk jernbaneagentur og af direktiv 2004/49/EF om jernbanesikkerhed.
Forslaget indgår således i et bredere initiativ, hvis formål er at forbedre den tekniske side af jernbaneregelsættet, dvs. interoperabilitetsdirektiverne, jernbanesikkerhedsdirektivet og forordningen om det europæiske jernbaneagentur.
Kommissionens initiativ er et led i en række forslag, der sigter mod at løse det problem, at rullende materiel, der er godkendt til ibrugtagning i én medlemsstat, ikke automatisk accepteres i en anden. Problemet går på tværs af medlemsstaterne. Da ingen medlemsstat alene kan beslutte, at de ibrugtagningstilladelser, som medlemsstaten udsteder, har gyldighed på andre medlemsstaters område, finder Kommissionen, at der må tages initiativ på fællesskabsplan til at harmonisere de nationale procedurer, forenkle dem og benytte sig af gensidig anerkendelse.
Regeringen er derfor enig med Kommissionen i, at justering af fælles regler kræver aktion på EU-niveau. Regeringen finder således, at forslaget er i overensstemmelse med nærhedsprincippet.