Dato:            29. marts 2007

Kontor:         Internationalt kt.

J.nr.:             2007-14320-173

 

Sagsbeh.:   LPE

 


Folketingets Sundhedsudvalg


 

 

 

I januar 2007 er Sundhedsstyrelsen af Retskemisk Afdeling ved Århus Universitet blevet orienteret om, at Århus Politi i december 2006 har beslaglagt det euforiserende stof DOI. Styrelsen har derefter foretaget en nærmere vurdering af det omhandlede stof.

Efter foretagelsen af vurderingen har Sundhedsstyrelsen konkluderet, at brug af stoffet DOI indebærer en alvorlig sundhedsrisiko. Risikoen for skadevirkninger er især knyttet til stoffets ændringer af sindstilstanden og virkelighedsopfattelsen – ændringer, der kan indebære risiko for akut psykose, alvorlige ulykker og vold samt risiko for forgiftning.

I forbindelse med sin vurdering af stoffet DOI er Sundhedsstyrelsen blevet opmærksom på de euforiserende stoffer 2C-E, 2C-P og DOC, der alle indebærer samme alvorlige sundhedsrisiko som stoffet DOI. I modsætning til stoffet DOI er ingen af stofferne 2C-E, 2C-P eller DOC endnu beslaglagt i Danmark. Alle tre stoffer er imidlertid for nylig beslaglagt i et eller flere andre EU-lande, og det er styrelsens vurdering, at stofferne på et tidspunkt kan forventes også at dukke op på det danske stofmarked.

På den baggrund har Sundhedsstyrelsen i går indstillet, at stofferne DOI, 2C-E, 2C-P og DOC optages på bekendtgørelsen om euforiserende stoffer.

Efter indstilling fra Verdenssundhedsorganisationen besluttede FN’s Narkotikakommission den 14. marts 2007 at optage stoffet oripavin på FN’s narkotikakonvention. Efter konventionen træder forpligtelsen til at gennemføre beslutningen nationalt først i kraft, når landene til sin tid modtager en formel note fra FN’s generalsekretær om beslutningen. Der er dog intet til hinder for at gennemføre beslutningen allerede nu.

Med Sundhedsstyrelsens indstillinger med hensyn til stofferne DOI, 2C-E, 2C-P og DOC samt med FN’s Narkotikakommissions beslutning med hensyn til stoffet oripavin opfyldes de formelle betingelser for, at de omhandlede stoffer kan undergives kontrol i henhold til lov om euforiserende stoffer.

På den baggrund har Indenrigs- og Sundhedsministeriet i dag udstedt bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om euforiserende stoffer, som indebærer, at stofferne DOI, 2C-E, 2C-P og DOC samt oripavin fra og med den 8. april 2007 kun må anvendes i medicinsk og videnskabeligt øjemed.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Lars Løkke Rasmussen   /   Lars Petersen