Dato:                   11. januar 2007

Kontor:               Lægemiddelkontoret

J.nr.:                    2006-1339-164

 

Sagsbeh.:          TBA

Fil-navn:             Dokument 1


 

 

Folketingets Sundhedsudvalg


 

 

 

 

 

Med brev af 7. november 2006 orienterede jeg Folketingets Sundhedsudvalg om det møde, som blev afholdt mellem Dansk Epilepsiforening, Lægemiddelstyrelsen og Indenrigs- og Sundhedsministeriet den 30. oktober 2006. På mødet drøftede man muligheden for i forbindelse med ansøgninger om forhøjet tilskud på forhånd at kunne identificere de epilepsipatienter, der kan have svært ved at tåle præparatskift.

 

Til orientering kan jeg oplyse, at Lægemiddelstyrelsen fremover på baggrund af ovennævnte drøftelse vil anvende følgende nye praksis i forbindelse med vurderinger af ansøgninger om forhøjet tilskud til epilepsipatienter.

 

Epilepsipatienter kan blive tildelt et forhøjet tilskud til epilepsimedicin, som er dyrere end tilskudsprisen, hvis de har behov for en særlig høj dosis og er vanskelige at indstille på den rette dosis uden at få klinisk uacceptable bivirkninger. For lægemidler, der indeholder lamotrigin, drejer det sig om epilepsipatienter, som efter optitrering først bliver anfaldsfrie eller opnår acceptabel anfaldskontrol ved en medicinfastende plasmakoncentration – målt umiddelbart før indtag af morgendosis – af lamotrigin på over 30 mikromol/l. I lægens ansøgning skal anføres dels dato for påbegyndelse og optitrering af behandlingen dels plasmakoncentrationen ved anfaldsfrihed/acceptabel anfaldskontrol. Hvis patienten er startet behandling med et lægemiddel, der på det pågældende tidspunkt var dyrere end tilskudsprisen, skal det begrundes i ansøgningen.  

 

Epilepsipatienter vil herudover fortsat kunne blive tildelt forhøjet tilskud til epilepsimedicin af andre grunde end den her anførte – eksempelvis hvis blodprøvemålinger viser, at en dårlig reguleret antiepileptisk behandling med stor sandsynlighed skyldes skift mellem synonyme lægemidler. 

 

Jeg kan oplyse, at overlæge, professor dr. med. Peter Wolf, som er Epilepsiforeningens lægefaglige ekspert, har kommenteret Lægemiddelstyrelsens forslag til ændring af tilskudspraksis. Peter Wolf havde i den forbindelse én bemærkning til styrelsens forslag til praksisændring. Lægemiddelstyrelsen har efterfølgende tilpasset kriterierne i overensstemmelse med Peter Wolfs bemærkning. For god ordens skyld skal jeg nævne, at Peter Wolf oplyser, at han anser alle andre forbehold, der er truffet i styrelsens afgørelse, for fuldstændig rimelige.

 

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Lars Løkke Rasmussen / Paul Schüder