Dato:            7. december 2006

Kontor:         Regional sundhed

J.nr.:             2004-1444-67

Sagsbeh.:   KWO

 

 


Folketingets Sundhedsudvalg


 

 

 

 

 

 

 

 

Til udvalgets orientering kan jeg hermed oplyse, at Danmark agter at tiltræde WHO’s reviderede Internationale Sundhedsregulativ (IHR) uden forbehold.

 

WHO’s Verdenssundhedsforsamling vedtog på sin samling den 16.-25. maj 2005 udkast til det reviderede internationale sundhedsregulativ. Det reviderede regulativ skal afløse det gældende internationale sundhedsregulativ, der oprindeligt er fra 1951, men ændret i 1969, 1973 og senest i 1981.

 

Det gældende regulativ er et multilateralt initiativ til udvikling af et effektivt og verdensomspændende overvågningsredskab for grænseoverskridende overførsel af bestemte smitsomme sygdomme af global betydning.

 

Der er siden den seneste revision af regulativet i 1981, set flere tilfælde af grænseoverskridende sygdomsudbrud. Dette sammenholdt med en betydelig stigning i den globale samhandel og rejseaktivitet har aktualiseret behovet for modernisering af regulativet.

 

Formålet er også med det reviderede regulativ at beskytte folkesundheden og samtidig tilgodese behovet for at undgå unødige afbrydelser i den internationale samhandel og samfærdsel. Som de væsentligste nyskabelser i forhold til det gældende regulativ kan nævnes, at staternes anmeldelsespligt udvides fra alene at omfatte pest, kolera og gul feber til at omfatte enhver sundhedstrussel, der kan give anledning til international bekymring, herunder også trusler forårsaget af kemiske eller nukleare kilder.

 

Derudover forpligter staterne sig til at etablere et nationalt kontaktpunkt med henblik på kommunikation med WHO, ligesom de skal udvikle og vedligeholde kapacitet til at opdage, analysere og anmelde nationale sundhedstrusler til WHO med henblik på en vurdering af faren for, at den pågældende sygdom spreder sig internationalt. Jeg kan i den forbindelse orientere udvalget om, at Statens Serum Institut, Epidemiologisk Afdeling, er udpeget som nationalt dansk kontaktpunkt i henhold til regulativet.

 

Regulativet træder i kraft pr. 15. juni 2007. En medlemsstat, der ønsker at stå udenfor regulativet eller tage forbehold for dele heraf, skal meddele dette til WHO senest den 15. december 2006.

 

På baggrund af høring af samtlige berørte ministerområder er det Indenrigs- og Sundhedsministeriets vurdering, at implementering af regulativet i Danmark ikke forudsætter ændring af gældende dansk lovgivning, og at det på den baggrund ikke er nødvendigt for Danmark at tage forbehold for regulativet. Ved at undlade at anmelde forbehold pr. 15. december 2006 har Danmark således taget beslutning om at tiltræde regulativet uden forbehold.

 

Gennemførelse af det internationale sundhedsregulativ i Danmark vil således ikke kræve lovændringer, idet gennemførelse kan ske inden for gældende lovgivningsmæssige rammer.

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Lars Løkke Rasmussen   /   Karen Worm