Folketinget — Retsudvalget

Christiansborg, den 15. november 2006

 

 

 

 

 

 

Til

udvalgets medlemmer og stedfortrædere.

 

 

Internt ekspertmøde om straffelovens bestemmelser om menneskehandel (§ 262 a)

Retsudvalget besluttede på sit møde 26/10-06 at afholde et internt ekspertmøde om straffelovens bestemmelser om menneskehandel.

Tidspunktet for ekspertmødet er nu fastsat til onsdag den 6. december 2006, kl. 10.00 – ca. 12.00. Ekspertmødet afholdes i vær. S-092.

Socialudvalget og Integrationsudvalget er inviteret til at deltage i ekspertmødet.

Tilmelding bedes foretaget til overassistent Signe Draabe Bruunsgaard pr. mail eller telefonisk på lokal 5536 senest den 28. november 2006.

Der henvises om baggrund for og formål med ekspertmødet til vedlagte endelige oplæg.

 

 

 

Med venlig hilsen

Jørgen Nielsen,

udvalgssekretær.

 


Internt ekspertmøde i Retsudvalget om straffelovens bestemmelse om menneskehandel (§ 262 a)

 

Formålet med ekspertmødet er at få belyst:

-          menneskehandelsbegrebet,

-          det nærmere indhold af straffelovens § 262 a, herunder i forhold til medvirken,

-          indholdet af internationale konventioner og regulering m.v. vedrørende menneskehandel og betydningen heraf for Danmark og dansk ret, og

-          den praktiske anvendelse af straffelovens § 262 a samt den fremtidige indsats over for prostitution, herunder især i forhold til straffelovens bestemmelser.

 

Baggrund: En særlig bestemmelse om menneskehandel blev ved lov nr. 380 af 6/6-06 indsat i en ny § 262 a i straffeloven med en strafferamme på fængsel indtil 8 år for at styrke det strafferetlige værn mod handel med mennesker med henblik på seksuel og anden udnyttelse. Det fremgik af de fremsatte lovforslag (L 118, 2001-02, 2. saml.) bl.a., at lovforslaget ville gøre det muligt for Danmark at deltage i vedtagelsen af en EU-rammeafgørelse om bekæmpelse af handel med mennesker, og at det med lovforslaget tydeliggøres, at Danmark lever op til Palermo-konventionens protokol om menneskehandel, der blev undertegnet den 12/12-00. Den foreslåede bestemmelse i straffelovens § 262 a omhandlede alle aspekter af handel med mennesker og den udnyttelse, der ligger bag.

 

§ 262 a har følgende ordlyd:

 

§ 262 a. For menneskehandel straffes med fængsel indtil 8 år den, der rekrutterer, transporterer, overfører, huser eller efterfølgende modtager en person, hvor der anvendes eller har været anvendt

1.      ulovlig tvang efter § 260,

2.      frihedsberøvelse efter § 261,

3.      trusler efter § 266,

4.      retsstridig fremkaldelse, bestyrkelse eller udnyttelse af en vildfarelse eller

5.      anden utilbørlig fremgangsmÃ¥de

med henblik på udnyttelse af den pågældende ved kønslig usædelighed, tvangsarbejde, slaveri eller slaverilignende forhold eller fjernelse af organer.

Stk. 2. På samme måde straffes den, der med henblik på udnyttelse af den pågældende ved kønslig usædelighed, tvangsarbejde, slaveri eller slaverilignende forhold eller fjernelse af organer

1.      rekrutterer, transporterer, overfører, huser eller efterfølgende modtager en person under 18 Ã¥r eller

2.      yder betaling eller anden fordel for at opnÃ¥ samtykke til udnyttelsen fra en person, som har myndighed over den forurettede, og den, der modtager sÃ¥dan betaling eller anden fordel.

 

Oplægsholdere

-       professor i strafferet, Vagn Greve, Københavns Universitet

-       afdelingsleder Birgitte Kofod Olsen, National Afdeling, Institut for Menneskerettigheder

-       politimester Jakob Scharf, Rigspolitiet.

 

Oplægsholderne bliver ikke anmodet om skriftlige oplæg.

 

Ekspertmødet afholdes for lukkede døre, dvs. uden adgang for offentligheden og pressen.

 

Ekspertmødet afholdes onsdag den 6. december 2006 kl. 10.00 til ca. 12.00.

 

Ekspertmødet forventes afviklet inden for 2 timer. Mødet starter med oplæg af ca. 10 minutters varighed fra oplægsholderne i nævnte rækkefølge. Herefter stiller udvalget spørgsmål til oplægsholderne.

 

Socialudvalget og Integrationsudvalget inviteres til at deltage i ekspertmødet.

 

Justitsministeriet, Socialministeriet og Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration inviteres til at overvære ekspertmødet ved relevante embedsmænd.

 

Vedlagt:

-          Bilag 1: L 118, 2001-02, 2. saml. (uddrag ved straffelovens § 262 a)

-          Bilag 2: Artikel af Kim Haggren: Menneskehandel – et menneskerettighedsproblem? (EUM 2003 s. 259 ff, og

-          Bilag 3: Rigspolitichefens strategi af 26/9-06 for en styrket politimæssig indsats mod prostitutionens bagmænd.

 

Det kan endvidere oplyses, at justitsministeren har oplyst (pressemeddelelse af 4/10-06), at regeringens handlingsplan for indsatsen mod menneskehandel udløber ved udgangen af 2006, og at der sideløbende med strategien  for den politimæssige indsats for tiden arbejdes på en ny regeringshandlingsplan for indsatsen mod menneskehandel. Strategien for den politimæssige indsats vil indgå som et element i regeringens kommende, nye handlingsplan.

 

Evaluering af handlingsplan til bekæmpelse af kvindehandel (oktober 2006) er omdelt på REU alm. del – bilag 38.

 

12/12-06 foretages forespørgsel F 15 om erfaringerne med handlingsplan til bekæmpelse af kvindehandel, og hvorledes regeringen agter at styrke og forankre indsatsen mod kvindehandel fremover. Forespørgslen er stillet til socialministeren, ministeren for ligestilling og justitsministeren.