Folketinget Albertslund d. 9. november 2006 Christiansborg
1240 København K
Anmodning om foretræde for Folketingets socialpolitiske udvalg
Foreningen Balance i frihed præsenteret af Sten Lundager og undertegnet, ønsker hermed at ansøge om foretrædelse for det socialpolitiske udvalg. Vort ønske sker på baggrund af følgende:
Hvert år går ca. 1.000 børn igennem fængselsporte,  metaldetektorer og låste døre, for at komme til at se enten deres mor eller far. Alt i alt er ca. 45.000 er pårørende til indsatte.
1.000 børn lyder måske ikke af meget, men går man ud fra, at der er 22 børn i en typisk Dansk skoleklasse, svarer det til 45 klasser - fyldt med børn hvis mor eller far sidder i fængsel!
Op til 6.000 andre børn går den samme træge vej, for at besøge et andet familiemedlem under afsoning.
Vi mener, at det ikke er samfundetstjenesteligt at de voksne pårørende ofte mister muligheden for at være selvforsørgende som følge af manglende hjælp og støtte. Når ens samlever sættes i fængsel går man fra delt økonomi, til at være ene forsørger, med de samme udgifter som før!
Tværtimod får man rent faktist et ikke så lille indhug i sit økonomi, den pårørende er nød til at og indlevere penge til den indsatte, for at bevare kontakten de to parter imellem. Udgifter til medbragt mad, take away food, tøj, penge til telefoni, transport mv.
Desværre kan mange ikke overskue denne nye situation og ender med tab af job og arbejdsevne som følge af sygdom i kortere eller længere perioder.
Specielt børnene lider under disse forhold, idet de pludseligt oplever at en af dem som de stolede på og som skulle beskytte og passe på dem, har gjort noget så slemt at han eller hun skal i fængsel. Manglende koncentration, øgede aggression, indesluttethed, lav selvværdsfølelse og skyldfølelse, er kun toppen af det følelses register børnene gennemgår.
Pårørende er oftest overladt til sig selv, fra det øjeblik anholdelsen har fundet sted. Når en sådan voldsom, ubehagelig, katastrofal og traumatisk hændelse indtræffer, ønsker vi at hjælpen tilkaldes, så hurtigt som muligt, hvad enten hjælpen består i socialrådgivere, den sociale døgnvagt eller frivillige pårørende, der har prøvet det samme på egen krop, eller en kombination af alle.
Foreningen har indtil videre haft megen kontakt til pårørende, både skriftligt, personligt og telefonisk. Nogle af disse kontakter har bl.a. været rådvilde, traumatiseret, utrøstelige, frustreret,
ængstelige og magtesløse pårørende. Pårørende, der ikke kunne finde den fornødne hjælp andet sted.
Der har været indsatte der har henvendt sig, hvor deres bekymring har gået den anden vej, altså været bekymret for deres børn og de pårørende udenfor.
Børn af indsatte har en øget risiko for at ende i kriminalitet i forhold til andre børn. Det er en negativ social arv og en ond cirkel som foreningen aktivt forsøger at gå imod. Vi afholder foredrag for børn og unge, truet af kriminalitet. Disse foredrag har typisk været udført at tidligere indsatte og nuværende pårørende. Senest har kriminalforsorgen tilbudt at deltage i vores foredrag med en erfaren fængselsfunktionær og en indsat. Et tilbud vi er yderst taknemmelig for og forventer meget af!
Balance i frihed er et landsdækkende privat og frivilligt initiativ, der henvender sig til pårørende til indsatte i fængsler, arresthuse og pensioner. Det er et tilbud til pårørende om støtte og hjælp med den afmagt, sorg og de tabuer, der ofte følger med når en nærstående anholdes og fængsles.
Balance i frihed bygger på principperne om Non-profit og er afhængig af fonde, puljer og sponsorater for at dække alle udgifter if. med alle tilbud og aktiviteter.
Vi har et ønske om at få midler til et væresteder, rundt om i landet, hvor pårørende kan komme akut/spontant, og altid kan træffe en medarbejder, som de kan få hjælp og vejledning af. Eller bare en at tale med. Der er mange pårørende, der har ytret ønske om et behov for at sidde over for os.
Vi ser frem til at fremtræde for udvalgene.
De venligste hilsner
Sanne Cellina Helena Graffe.
Tlf.: 31 20 30 84
Mail: [email protected] | Web: www.balanceifrihed.dk