Folketinget — Retsudvalget
Christiansborg, den 8. november 2006
Til
udvalgets medlemmer og stedfortrædere.
Internt ekspertmøde om retssikkerheden på det sociale område
Retsudvalget og Socialudvalget besluttede på baggrund af et oplæg fra Line Barfod (EL) på udvalgsmøder hhv. 28/9 og 29/9-06, at udvalgene sammen afholder et internt ekspertmøde om retssikkerheden på det sociale område.
Udvalgene nedsatte et underudvalg til at drøfte det nærmere program for og tilrettelæggelsen af ekspertmødet. Underudvalget består af Line Barfod (EL), Karsten Nonbo (V), Lise von Seelen (S) og Kim Christiansen (DF). På baggrund af drøftelserne i underudvalget er foretaget enkelte justeringer i oplægget til ekspertmøde. Det endelige oplæg vedlægges.
Det interne ekspertmøde afholdes torsdag den 18. januar 2007 kl. 13-15.
Tilmelding bedes foretaget senest torsdag den 30. november 2006 til overass. Signe Draabe Bruunsgaard (e-mail [email protected] eller tlf. 5536).
Med venlig hilsen
Jørgen Nielsen og Jakob Heltoft
udvalgssekretærer.
Internt ekspertmøde om retssikkerheden på det sociale område tordag den 18. januar 2007 kl. 13-15
1. Baggrund
Enhedslisten fremsatte 28/3-06 forslag til folketingsbeslutning om nedsættelse af en social retssikkerhedskommission (B 100). Socialistisk Folkeparti fremsatte 5/4-06 forslag til folketingsbeslutning om mulighed for at pålægge offentlige myndigheder at betale klagers omkostninger i social sager (B 119). B 100 og B 119 var til 1. behandling 28/4-06, hvor der ikke tegnede sig et flertal for de fremsatte forslag. B 100 og B 119 blev efter 1. behandling henvist til udvalgsbehandling i hhv. Retsudvalget og Socialudvalget.
Retsudvalget og Socialudvalget besluttede på baggrund af et oplæg fra Line Barfod (EL) på udvalgsmøder hhv. 28/9 og 29/9-06, at udvalgene sammen afholder et internt ekspertmøde om retssikkerheden på det sociale område. Udvalgene nedsatte et underudvalg til at drøfte det nærmere program for og tilrettelæggelsen af ekspertmødet. Underudvalget består af Line Barfod (EL), Karsten Nonbo (V), Lise von Seelen (S) og Kim Christiansen (DF). På baggrund af drøftelserne i underudvalget er foretaget enkelte justeringer i oplægget til ekspertmøde. Det endelige oplæg fremgår af det følgende.
2. Formål med og indhold af ekspertmødet
Formålet med ekspertmødet er at få en status for og et overblik over, hvilke retssikkerhedsproblemer der findes inden for det sociale område, og hvordan disse eventuelt kan løses.
Ved det sociale område forstås i denne sammenhæng det sociale område i bred forstand herunder kontanthjælp, boligstøtte, friplads i daginstitution, pension, sygedagpenge, førtidspension, fleksjob, fleksydelse, ledighedsydelse, skånejob, hjemmehjælp, handicaphjælp, øvrige sociale ydelser som f.eks. tandlægehjælp og inddrivelse af gæld hos de mennesker, der modtager forskellige sociale ydelser.
Emnet for ekspertmødet er retssikkerhed i bred forstand på det sociale område.
Til baggrund, herunder om begrebet retssikkerhed, henvises til vedlagte oplæg fra en høring om retssikkerhed afholdt af DSI 23/11-05.
Følgende (ikke udtømmende) problemstillinger kan indgå i ekspertmødet:
· Kvaliteten af lovgivning på det sociale område: Har love og andre regler den fornødne præcision og klarhed? Er love og regler udformet i overensstemmelse med almindelige retspolitiske principper (bevisbyrde, sagsoplysning, straf for uagtsomhed, proportionalitet i sanktionsniveau m.v.)?
· Kvaliteten af myndighedernes behandling af sociale sager: Hvilke konsekvenser bør grove krænkelser af borgerne retssikkerhed få? Bør det overvejes at indføre en godtgørelse for borgerne i bestemte situationer? Inddrages borgerne i sagerne i et tilstrækkeligt omfang? Har borgerne tillid til sagsbehandlingen/sagsbehandlerne?
· Adgang til prøvelse: Er den eksisterende retshjælp tilstrækkelig? Kan det overvejes at indføre en lignende ordning med omkostningsdækning for sociale sager, som kendes fra skatteområdet? Er klagevejledningen god nok? Bør adgangen til fri proces i sociale sager udvides?
· Indsatsen mod bedrageri m.v. på det sociale område: Hvad er problemets omfang, hvilken indsats gøres i dag?
3. Oplægsholdere
Følgende inviteres til at deltage i ekspertmødet som oplægsholdere:
· Professor, dr. jur, Kirsten Ketscher, Københavns Universitet
· Lektor Simon Thorbek, Den Sociale Højskole i København
· Landformand, socialdirektør Ole Pass, Foreningen af Socialchefer i Danmark
· Formand for Landsforeningen af Polio-, Trafik- og Ulykkesskadede, PTU, Holger Kallehauge (udpeget af DSI)
· Styrelseschef Karen Sejerdal Christensen, Den Sociale Ankestyrelse
· Leder af kontrolafdelingen, Høje Taastrup Kommune, Ole Seidling (udpeget af KL)
· Kontorchef Karen Elmegaard, Københavns Kommune (Kontoret for tilsyn, kvalitet og service i enkeltsager) (udpeget af KL)
· Centerleder Alice Brun, Den Uvildige Konsulentordning på Handicapområdet (DUKH).
De nævnte personer har givet tilsagn om at ville medvirke i ekspertmødet.
Oplægsholderne får frie hænder med hensyn til indholdet af deres oplæg. Det forventes således ikke, at de kommer rundt om hele det sociale område. De kan i stedet vælge at koncentrere oplæggene om udvalgte emner/områder.
Â
4. Form for ekspertmødet og deltagere
Ekspertmødet afholdes inden for en varighed på 2 timer. Mødet starter med oplæg af 5-7 minutters varighed fra hver oplægsholder i den anførte rækkefølge. Herefter stiller udvalget spørgsmål til oplægsholderne.
Oplægsholderne bliver ikke anmodet om skriftlige oplæg/bidrag.
Mødet afholdes som et internt ekspertmøde, dvs. for lukkede døre uden adgang for pressen og offentligheden.
Socialministeriet, Justitsministeriet, Beskæftigelsesministeriet samt evt. Skatteministeriet inviteres til at overvære ekspertmødet på lyttebasis ved relevante embedsmænd. Herudover inviteres Ombudsmandsinstitutionen på samme vilkår.