Folketinget

Christiansborg

1240 København K

 

D. 21. juni 2007

 

 

Til medlemmer af det Socialpolitiske udvalg.

 

Foreningen Balance i frihed (BLF), præsenteret af kontakt – og talsperson Dorte Dam og formand Sanne. C. H. Graffe, ønsker hermed at ansøge om foretræde for det socialpolitiske udvalg.

 

 

Baggrunden for vores henvendelse.

Ca. 45.000 er pårørende til en indsat. Hvert år går mere end 1.000 børn igennem låste porte og metaldetektorer for at besøge mor eller far i fængsel.

 

1.000 børn lyder måske ikke af meget, men tager man udgangspunkt i en normal Danske skoleklasse med et gennemsnit på 22 elever i hver, svarer det til 45 klasser.

 

Op til 6.000 andre børn tager samme træge vej for at besøge et andet nærstående familiemedlem end lige netop mor eller far.

 

Der er tale om sårbare og udsatte familier, der ofte lever under ganske særlige vilkår, idet det at opleve ens nærmeste anholdt og fængslet byder på sorg, savn, traumer, frustrationer og følelsen af afmagt!

 

Især børnene bliver hårdt ramt. De forstår ikke, hvorfor en de holder af og stolede på, pludselig har gjort noget så slemt at han eller hun skal i fængsel. Det er jævnligt årsager til kriser, som børnene ofte lades alene med. Disse kriser kan udvikle sig til aggression, resultere i mobning eller nedsat indlæringsevne.

 

Der er tale om et tabubelagt emne børn og voksne sjældent har lyst til at indvie udenforstående i.

 

Om muligt er problemerne ofte endnu større for den efterladte forælder og samlever. Denne sidder tilbage med de samme udgifter som før, og kun én indtægt!

 

 

 

Samtidigt skal denne jævnligt bistå deres indsat med økonomisk hjælp, fordi en indsat kun tjener ca. 400 kr. om ugen, samtidigt med at mange private fængselskøbmænd kræver

 

mere for deres dagligvarer (60 kr. for et ½ kilo okse og 11 kr. for en liter mælk er ikke ukendte) end udenfor.

 

(Majoriteten af indsatte er selvforplejende – de skal selv købe deres mad og alle andre fornødenheder, indenfor det budget de har til rådighed)!

 

Det er en ekstra stressfaktor overfor pårørende, der er presset nok i forvejen! For disse er risikoen flere sygedag og i sidste ende tab af arbejde eller afgang fra studiet. Dermed bliver de og deres børn ofte til en social sag, frem for et fortsat produktivt medlem af vores samfund. Og hvem gavner det?

 

Det netværk vi ønsker at tilbyde består af flere elementer. En hjemmeside, hvor pårørende kan finde relevant information eller skrive med andre. Udflugter, temaaftener, weekend og sommerlejre, hvor børn og voksne kan få en oplevelse og et ”pusterum” fra hverdagens trængsler. Ofte vil vores sociale arrangementer være bistået af et til to psykologer eller terapeuter. I disse tilfælde vil det dog altid være op til den enkelte at vælge til eller fra!

 

(Hvad angår hjemmesiden er denne - på trods af sin unge alder - den mest besøgte hjemmeside for pårørende til indsatte).

 

I dette forum kan man helt legalt dele tanker, følelser og oplevelser med hinanden. Den gensidige genkendelse mindsker følelsen af ensomhed. Det bliver både naturligt og legalt at sætte ord på et ellers tabubelagt emne. Med andre ord; man er ikke alene! Samtidigt styrkes forældrerollen og bevidstheden om, hvor vigtigt det er at holde fokus på sit barns behov.

 

Det centrale er samværet med andre i samme situation under uforpligtende forhold. Det er vores erfaring at dette ofte medvirker til ”forebyggelse eller helbredelse!” Resultatet er mere velfungerende børn og voksne, hvad enten der er tale om skole, arbejde eller den sociale kontakt med andre i det daglige.

 

Projektet; Vejen hjem

D. 20. juni 2007 har man enten kunnet læse (Metroxpress) eller høre (DR Radioavisen) om vores projekt; ”Vejen til en ny start for familien!” Det handler om at ”uddanne” og vænne pårørende og deres indsatte til hinanden og de nye forhold efter løsladelsen.

 

 

 

Formålet er at undgå at børn og voksne ”går hvert til sit!” Vores filosofi er, at tidligere indsatte, der er en del af et velfungerende familiemønster er mindre tilbøjelig til at vende tilbage til kriminalitet. Alene fordi de ved, hvad det vil sige at sidde inde og hvad de har udsat deres børn og øvrige pårørende for, mens de sad inde!

 

I øjeblikket vender over en ¼ del af alle tidligere straffede tilbage til kriminalitet (jf. Direktoratet for Kriminalforsorgens oplysninger) efter afsoning. Det svarer til ca. 1.000 om året! Men antallet af børn og øvrige berørte pårørende er dermed langt større!

 

Det Kriminalpræventive arbejde

Risikoen for at et barn af en indsat selv ender i fængsel er op til fire gange større end for andre børn! Derfor udfører vi også kriminalpræventivt arbejde overfor børn og unge, der er truet af kriminalitet, uanset baggrund.

 

Sten Lundager har ansvaret for vores kriminalpræventive arbejde. Sten har siddet i fængsel i både USA og Danmark.

 

Indtil nu har vi gennemført flere projekter med ovenstående formål. Ofte har der blot været tale om foredrag i ungdomsskoler og SFO’er af nuværende og tidligere indsatte og pårørende. I den forbindelse har vi et godt samarbejde med Statsfængslet i Vridsløselille, der gerne deltager med en overvagtmester og et par indsatte, når vi kalder. Dette har vist sig at være en stor succes og en ”hovsa” oplevelse for de børn og unge vi har holdt disse arrangementer for.

 

Sten er certificeret coach og tilbyder efterfølgende denne mulighed, såfremt børnene og deres forældre ønsker det.

 

Det Kriminalpræventive Show

Sammen med Dorte Dam blev Sten inviteret til at deltage i DR2’s udsendelse; ”Mission Integration” i foråret. Denne deltagelse blev inspirationen til at lave et tilsvarende ”kriminalitetspræventivt Show” i Balance i friheds regi!

 

Det er et projekt der skal hvile i sig selv, idet vi er nødsaget til at forlange betaling for denne event. Samtidigt skal et eventuelt overskud udelukkende benyttes til at dække udgifterne for dem, der har behov, men ikke har midlerne til selv at betale for denne eller andre forebyggende tilbud!

 

Dette specielle tiltag tager sin begyndelse til d. 4. september 2007, hvor en skole på Nørrebro i København har betalt for dette arrangement.

 

Vores ønsker

At vi kan få dækket vores private udgifter if. med oprettelsen og driften af hjemmesiden og foreningen generelt!

 

At opnå støtte til, at gør det muligt at afholde de sociale arrangementer der er afgørende for netværket!

 

At opnå støtte til, at der kan kobles psykologer eller terapeuter på, i visse tilfælde!

 

At opnå støtte til at gøre foreningen kendt overfor flere pårørende.

 

At opnå støtte til at kunne afholde projektet Vejen hjem…, tre gange om året!

 

At opnå støtte til at kunne få skudt vores ”kriminalitetspræventive Show,” godt i gang og reklamere for dette!

 

 

Med venlig hilsen

 

Dorte Dam | 20 87 03 87 | dorte@balanceifrihed

 

Sanne C. H. Graffe | 31 20 30 84 | sanne@balanceifrihed

 

 

 

 

Balance i frihed er stiftet i juni 2006 som en frivillig forening og et netværk, for pårørende til indsatte i fængsler, arresthuse og pensioner.

 

Foreningen bygger på frivilligt arbejde og på princippet om non-profit! Vi bekender os ikke til noget bestemt livssyn og er uafhængig af religiøse, politiske og økonomiske særinteresser

 

Pårørende kan henvende sig anonymt og vi interesser os ikke for indsattes sigtelser eller domme. Vores frivillige har tavshedspligt (under strafansvar) og skal besidde en godkendt børneattest.