Socialministeriet

Handicapenheden

J.nr. 2007-352

kmp,eho                                                                                                     8. februar 2007         

 

 

 

 

 


Kommissorium

for

 tværministeriel arbejdsgruppe om kvalificering af undervisnings- og træningstilbuddene til børn med svære handicap

 

Regeringen har besluttet, at indsatsen i forbindelse med undervisnings- og træningstilbuddene til børn med svære handicap skal forbedres, og at forældrene skal have mulighed for at blive inddraget mere aktivt i træningsarbejdet, herunder mulighed for hjemmetræning/hjemmeundervisning.

 

Det er på den baggrund besluttet, at der nedsættes en tværministeriel arbejdsgruppe.

 

Baggrund:

Regeringen har taget en række initiativer til at skaffe mere viden om nye træningsmetoder til børn med hjerneskade og til at forbedre tilbuddene til børn med hjerneskade.

 

På tilbudssiden er der blevet etableret 16 udviklingsprojekter, der skal kvalificere træningsindsatsen, ligesom der er blevet afsat en pulje til kvalificering af indsatsen for familier med handicappede børn. Endelig er der blevet etableret en forsøgsordning for hjemmetræning.

 

På videnssiden er der også blevet iværksat en række initiativer. Den offentlige træningsindsats er blevet kortlagt, herunder forsøgsordningerne for hjemmetræning i kommunerne og der er blevet etableret et dansk/norsk samarbejde om et forskningsprojekt om Doman og Family Hope center metoden. Endelig er der igangsat en effektundersøgelse af den ”traditionelle” indsats for børn med hjerneskade, en undersøgelse, der varetages af Socialforskningsinstituttet varetages af Socialforskningsmnstitu

 

Opgaver og indhold:

Der nedsættes en tværministeriel arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Socialministeriet, Undervisningsministeriet og Finansministeriet.

 

Arbejdsgruppen skal komme med anbefalinger til, hvordan indsatsen i forbindelse med undervisnings- og træningstilbuddene for børn med svære handicap kan forbedres, herunder afklaring af hvilke grupper af børn med svære handicap, der vil være omfattet, samt hvordan forældrene får mulighed for at være mere aktivt involveret i deres børns undervisning og træning.

Arbejdsgruppen skal også komme med forslag til, hvordan der kan etableres et friere valg for forældre til børn med svære handicap.

 

Et friere valg for forældrene skal give frit valg mellem:

·         et anvist offentligt træningstilbud

·         et alternativt tilbud med enten en anden offentlig eller privat leverandør eller

·         en hjemmetræningsordning, der foretages under supervision af fx ergoterapeuter, fysioterapeuter eller andre fagpersoner. Disse personer skal varetage det faglige ansvar, og der skal samtidig føres et kommunalt tilsyn, herunder et sundhedsfagligt tilsyn.

 

Det friere valg forudsætter dog, at der først sker en faglig udredning af barnet i kommunen, og at udredningen har vist, at barnet har behov for at blive visiteret til et trænings- eller undervisningstilbud.

 

Det er dog en forudsætning, at kommunen skal have mulighed for at sige nej til at støtte et forældreønske, hvis kommunen ikke mener, der er tale om et forsvarligt behandlingsforløb, eller hvis forældrenes forhold ikke skønnes egnede til hjemmetræning. Kommunens afslag skal kunne ankes.

 

Endvidere skal arbejdsgruppen udrede spørgsmålet om, hvad der skal til, for at metoderne kan defineres som klart dokumenterbare.

 

Arbejdsgruppen skal desuden beregne de økonomiske konsekvenser af en kvalificering af undervisnings- og træningstilbuddene, herunder konsekvenserne af et hjemmetrænings-/hjemmeundervisningstilbud.

 

 Proces og tidsplan

Arbejdsgruppe sammensættes af repræsentanter fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Undervisningsministeriet, Finansministeriet og Socialministeriet (formand).  Sekretariatsarbejdet for arbejdsgruppen varetages af Socialministeriet. Arbejdsgruppen kan foretage høringer af relevante foreninger, organisationer og faglige ressourcepersoner på området, som kan indgå i de videre drøftelser.

 

Arbejdsgruppen skal komme med anbefalinger og udkast til forslag til kvalificering af tilbuddene og friere valg til forældre med børn med svære handicap senest 1. september 2007 med henblik på, at det bliver muligt senest 1. juli 2008 at udvide eller permanentgøre den eksisterende forsøgsordning for forældre, der træner et hjerneskadet barn i hjemmet.