Besvarelse af samrådsspørgsmål R, SAU alm. del, af 4. januar 2007

Spørgsmål:

”Ministeren anmodes i forbindelse med formandsskiftet i EU om en orientering om fiskale EU-forslag”.

Svar:

”Indledningsvis henvises til notatet med en oversigt over de fiskale EU-forslag, som Skatteministeriet har oversendt til Folketingets Skatteudvalg, samt Finansministeriets samlenotat om formandskabets arbejdsprogram for ECOFIN for 1. halvår 2007.

 

Nedenstående er en oversigt over de sager, som forventes behandlet under det tyske formandskab.

 

Direkte beskatning

 

Kommissionens meddelelser om koordinering af direkte beskatning

Det tyske formandskab har planlagt en drøftelse i ECOFIN af tre meddelelser fra Kommissionen vedrørende koordinering af nogle af EU-landenes regler for direkte beskatning.

 

Kommissionen mener, at EU-landenes såkaldte exit-skatter bl.a. kan medføre problemer med dobbeltbeskatning, diskriminering og øgede administrative omkostninger, når en person flytter fra et EU-land til et andet EU-land, eller når et foretagende flytter aktiver fra et EU-land til et andet EU-land. Den samme problemstilling findes ved fradragsret for tab, når et selskab i et EU-land har underskud ved aktivitet i et andet EU-land. De nuværende skattesystemer kan altså være en barriere for grænseoverskridende aktivitet, etablering eller investering mellem EU-landene.

 

Kommissionen har ikke stillet konkrete forslag til, hvorledes koordineringen i givet fald skal ske, men foreslår, at den sammen med EU-landene udvikler principper for koordinerede løsninger.

 

Regeringen har endnu ikke taget stilling til meddelelserne, men vil først undersøge indholdet nærmere.

 

Adfærdskodeks for erhvervsbeskatning

ECOFIN forventes igen at få en statusrapport fra den arbejdsgruppe, som overvåger, at EU-landene overholder adfærdskodeksen for erhvervsbeskatning.

Fælles konsolideret selskabsskattebase (CCCTB)

Arbejdet med en fælles skattebase for selskaber, der har aktiviteter i flere EU-lande, fortsætter. Der er nedsat en teknisk arbejdsgruppe, som skal give Kommissionen input til udarbejdelsen af et konkret forslag. Det forventes, at ECOFIN i slutningen af det tyske formandskab vil drøfte en fremskridtsrapport om dette arbejde.

 

Moms

I overensstemmelse med konklusionerne fra ECOFIN den 28. november 2006 vil Tyskland fortsætte arbejdet med flere momsforslag (”momspakken”). Sagerne har tidligere været forelagt for Folketingets Skatteudvalg.

 

På ECOFIN-mødet den 28. november 2006 blev det endvidere vedtaget, at der under arbejdet med momspakken skal tages hensyn til aspekter vedrørende bekæmpelse af momssvig, herunder eventuel mulighed for at indføre generel omvendt betalingspligt for indenlandske vareleverancer til erhvervskunder.

 

Afgifter

Tyskland forventes at fortsætte arbejdet med nogle andre afgiftssager – først og fremmest forslaget vedrørende bilafgifter og forslaget vedrørende ændrede fjernsalgsregler på punktafgiftsområdet.

 

Energiafgifter

Skatteudvalget er tidligere blevet orienteret om Skatteministeriets drøftelser med Kommissionen om ophør af undtagelserne fra energiafgiftsdirektivet – herunder for Danmarks vedkommende bl.a. diesel til kollektiv trafik.

 

Kommissionen har endnu ikke besvaret Danmarks anmodning om at få forlænget de tre danske undtagelser, men der er tegn på, at Danmark får et afslag.

Sagen er bl.a. på dansk foranledning sat på dagsordenen for ECOFIN den 30. januar 2007. Formålet er at bede Kommissionen redegøre nærmere for sit syn på sagen og tanker om fremadrettet håndtering af den.

 

Hvis Danmark får afslag, vil løsninger på eventuelle utilsigtede effekter af afgiftsforhøjelserne skulle overvejes”.