SKAT ER IGANG MED AT NEDLÆGGE DE SMÅ LANDBRUG OG LIVET PÅ LANDET

 

Skattemyndighederne er nu, i deres jagt på indtægter udenfor skattestoppet, i fuld gang med at nedlægge de små landbrug. De får en særdeles hårdhændet behandling af skattemyndighederne, som har kastet sig over muligheden for at omvurdere de små landbrug til parcelhuse, hvilket kan medføre stigninger i ejendomsskatten på over 500% fra det ene år til det andet. Denne stigning er bemærkelsesværdigt ikke omfattet af skattestoppet.

 

I første omgang rammer det alle landbrug under 5,5 ha. Dem er der ca. 21.000 af. Det svarer til ca. 20% af Danmarks landbrug. Stigningerne i ejendomsskat samt andre skattemæssige ulemper af omvurderingen betyder, at det ikke længere vil være muligt at drive de små landbrug med et fornuftigt resultat. Mange af dem vil derfor stå foran nedlæggelse. En del af disse ejendomme bliver yderligere herefter af Skat ”dømt” til at være hobbyvirksomhed, så fortsat drift bliver umulig, hvorfor jorden fra mange små landbrug bliver solgt til storlandbruget.

 

Da der ikke findes klare lovregler på området, har Skat opfundet sin helt egen formodningsregel. En formodningsregel, som desværre ligger på den forkerte side af den gængse opfattelse af retssikkerhed og også er i strid med Forvaltningsloven.

 

Denne udvikling mener vi ikke skal have lov at foregå helt, uden at der er taget politisk stilling hertil. Vi (Charlotte Mikkelsen, Stig Burchardt og undertegnede) havde derfor foretræde for Folketingets Skatteudvalg samt Fødevare- og Landbrugsudvalg den 31.05.2006, hvor vi, som du vel husker, fremførte vore synspunkter.

 

Sommeren over er der fra Folketingets medlemmer stillet flere § 20 spørgsmål til skatteministeren, men skatteministeren lader ikke til at ville ændre praksis.

 

Vi mener derfor, at det er nu, hvor Folketinget er samlet igen, at der bør tages en politisk stilling til at:

 

1) Sikre en ensartet beskatning af landbrugsjord,

 

2) sikre en forsvarlig og flersidig overlevelse for smÃ¥ landbrugsejendomme under hensyn til  mindre jordbrugsproduktion, natur, miljø, dyrevelfærd og landskabelige værdier,

 

3) tilgodese bosætning og udvikling i landdistrikterne for at bevare og fremme infrastrukturen i landdistrikterne,

 

4) bevare selvejet som den overvejende besiddelses- og driftsform i jordbruget samt sikre, at der ikke sker en monopolisering af jordbrugserhvervene ved nedlæggelse af de små landbrug,

 

5) sikre en harmonisering af skattelovene og ejendomsvurderingsloven med landbrugsloven.

 

Ved en landbrugsejendom forstår vi en ejendom, der er noteret som en landbrugsejendom i Kort- og Matrikelstyrelsens matrikelregister, og som har et jordtilliggende på 2 ha og derover.

 

Jeg medsender nogle artikler fra landbrugsbladet Land & Liv om problemerne for De små landbrug.

 

Med venlig hilsen

 

Knud Storgård