København, den 7. juni 2007

 

 

 

Kære Lene Espersen

 

Amnesty International skriver til dig, for at gøre opmærksom på voldtægtsofres retsstilling i Danmark.

 

Vi hilser velkommen, at regeringen ved flere lejligheder har iværksat positive initiativer, der forbedrer voldtægtsofres retsstilling i Danmark, herunder voldtægtsofres ret til bistandsadvokat. Amnesty er dog samtidig stærkt bekymret over det helt grundlæggende problem – at meget få voldtægtssager overhovedet kommer for retten i Danmark.

 

Kvinder, der bliver udsat for seksuelle overgreb i Danmark, må således sande, at der kun er ganske lille sandsynlighed for, at deres sag kommer for en domstol. Ifølge rapporten ”Vold og overgreb mod kvinder”, udarbejdet af Justitsministeriets Forskningsenhed og Københavns Universitet i 2006, anslås det, at 2000 kvinder i Danmark årligt oplever at have været udsat for tvangssamleje eller forsøg herpå. Politiet modtager årligt omkring 500 anmeldelser af voldtægt. Heraf forbliver cirka 200 af de anmeldte voldtægtssager uopklarede, hovedsageligt fordi det ikke er muligt at finde en gerningsmand. De resterende 300 anmeldelser ender typisk med, at en mand bliver sigtet for forbrydelsen. Men af disse 300 sager kommer knap to tredjedele, ifølge udredningen ”Var det voldtægt? – En undersøgelse af menneskerettigheder og voldtægtssager i Danmark” fra Center for Voldtægtsofre på Rigshospitalet, aldrig længere end til anklagemyndighedens bord. De kommer ikke for retten, men ender i stedet med påtaleopgivelse. I de fleste af disse sager vurderer anklagemyndigheden, at der ikke er tilstrækkeligt bevis for domfældelse af manden, og sagerne bliver afsluttet på ’bevisets stilling’.

 

Det er et brud på menneskerettighederne, hvis staten forsømmer sin pligt til at yde rettidig omhu og beskytte kvinder mod seksuelle overgreb, efterforske forbrydelserne, retsforfølge formodede gerningsmænd og fremme kvinders rettigheder. Desuden har ofre for seksuelle overgreb krav på effektiv retsbeskyttelse, en retfærdig rettergang og oprejsning.

 

Helt konkret mener Amnesty, at den lave tiltalefrekvens for voldtægtssager i Danmark er et menneskeretligt problem. Her er tale om en særlig kategori af forbrydelser, som mænd begår mod kvinder, og som på grund af den meget restriktive tiltalepraksis i realiteten ofte er straffri. Særligt i de sager, hvor det seksuelle overgreb er begået af en bekendt, en partner eller en tidligere partner opstår der retssikkerhedsmæssige problemer for voldtægtsofre. Amnesty ønsker at understrege vigtigheden af en balanceret bevisvurdering. Anklagemyndigheden bør således ikke anlægge en bevisvurdering, som vægter den sigtedes retssikkerhed i sådan grad, at Danmark reelt ikke sikrer voldtægtsofres mulighed for juridisk oprejsning.

 

Der er ikke tvivl om, at både politiet og anklagemyndigheden tager voldtægtsforbrydelser alvorligt, men i praksis rejses der tiltale i et bekymrende lille antal sager. Danmark lever derfor stadig ikke op til sine menneskeretlige forpligtelser om at beskytte kvinder mod voldtægt, efterforske forbrydelserne, retsforfølge formodede gerningsmænd og fremme kvinders rettigheder.

 

Hensynet til sikring af den anklagedes ret til retfærdig rettergang skal stadig være en af hjørnestenene i det danske retssystem. Men også ofre har krav på ordentlig retsbeskyttelse, en retfærdig rettergang og juridisk oprejsning. Amnesty mener, at det er både muligt og nødvendigt at forbedre voldtægtsofres retssikkerhed yderligere i Danmark uden at kompromittere den anklagedes rettigheder.

Amnesty har følgende anbefalinger til forbedring af retsstillingen for kvinder udsat for seksuelle overgreb i Danmark:

 

·        Flere voldtægtssager bør afgøres i retten, sÃ¥ der i højere grad forekommer domstolsprøvelse af offers og anklagedes forklaringer

·        Gennemsigtighed i sagsbehandlingen

·        Specialisering af politi, anklagemyndighed og dommere

·        Indberetningsordning og løbende monitorering af eksisterende initiativer

 

Vedlagt dette brev er en uddybning af de her fremhævede synspunkter og anbefalinger. Vi håber, at du er enig med os i vores anbefalinger og vil tage skridt til forbedring af voldtægtsofres retsstilling. Vi hører gerne fra regeringen om eventuelle tiltag særligt i forhold til den bekymrende begrænsede tiltalefrekvens i voldtægtssager.

 

 

Med venlig hilsen

AMNESTY INTERNATIONAL

 

 

Lars Normann Jørgensen

Generalsekretær