<DOCUMENT_START>

PRESSEMEDDELELSE

 

Udvalg foreslår nye regler om advokater

 

Justitsminister Lene Espersen har i dag fra Advokatudvalgets formand, professor, dr. jur. Mads Bryde Andersen modtaget Advokatudvalgets betænkning nr. 1479/2006 om retsplejelovens regler om advokater.

 

Justitsminister Lene Espersen siger:

 

”Advokater spiller en meget vigtig rolle i et retssamfund, og det er derfor af stor betydning at sikre tidssvarende regler på dette område.     

 

Jeg er derfor meget glad for at modtage Advokatudvalgets betænkning, der bygger på en grundig gennemgang af retsplejelovens regler om advokater, og som indeholder en lang række forskellige forslag til, hvordan reguleringen af advokaters forhold kan ajourføres.  

 

Advokatudvalgets betænkning vil nu blive sendt i høring hos berørte myndigheder og organisationer med henblik på, at der kan fremsættes lovforslag senere i denne folketingssamling.”  

 

Til baggrund:

 

Advokatudvalget blev nedsat af Justitsministeriet i juni 2004 og har haft til opgave at foretage en samlet gennemgang af retsplejelovens regler om advokaters forhold.

 

Udvalget har bl.a. beskrevet mulige løsningsmodeller i forbindelse med de spørgsmål, der opstår ved en afskaffelse af det pligtmæssige medlemskab af Advokatsamfundet. Udvalgets flertal foreslår, at retsplejelovens § 143, stk. 1, ændres, således at Advokatsamfundet fremover ikke anses for en forening, men en ved lov oprettet og reguleret institution, som varetager en række samfundsmæssige og almennyttige opgaver, navnlig tilsyns- og disciplinærfunktionen i forhold til advokaterne. Udvalgets mindretal finder, at valget mellem de forskellige modeller i høj grad beror på en politisk afvejning af, i hvor høj grad de tilgodeser henholdsvis det principielle hensyn til at sikre foreningsfriheden og de principielle hensyn, der hidtil har begrundet det pligtmæssige medlemskab af Advokatsamfundet. Mindretallet afstår derfor fra at foretage denne afvejning.

 

Udvalget har endvidere behandlet reglerne om advokaters eneret til at møde som partsrepræsentant (procesfuldmægtig) i civile byretssager. Udvalgets flertal anbefaler i den forbindelse, at der indføres fri adgang til at møde som procesfuldmægtig i den forenklede inkassoproces og under udlægsforretninger i fogedretten, hvor der ikke skal ske behandling af en tvist. Et mindretal anbefaler, at der – ud over ovennævnte lempelse – tillige indføres fri adgang til at møde som procesfuldmægtig i småsagsprocessen samt under udlægsforretninger i fogedretten, hvor der skal ske behandling af en tvist.

 

Udvalget har desuden behandlet tilsyns- og disciplinærsystemet for advokater og stiller bl.a. forslag om en ændret sammensætning af Advokatnævnet, at der indføres ensartede regler for behandlingen af salær- og adfærdsklager, og at praksis i de grovere bødesager skærpes. 

 

Endvidere har udvalget set nærmere på reglerne om advokaters grund- og efteruddannelse. Det foreslås således bl.a., at adgangskravene til advokatbranchen på visse punkter lempes, at advokateksamen ændres, således at denne fremover består af såvel en teoretisk prøve som en praktisk prøve i form af førelse af en retssag, og at der indføres obligatorisk årlig efteruddannelse for alle advokater og advokatfuldmægtige. For så vidt angår reglerne om opnåelse af møderet for landsret foreslår udvalget, at den ene af de to prøvesager, som skal bestås for at opnå møderet for landsret, fremover kan være en byretssag.

 

Endelig har udvalget behandlet ejerskabsreglerne for advokatvirksomheder, og udvalget foreslår i den forbindelse en mulighed for, at andre end advokater i et vist omfang kan eje aktier eller anparter i et advokatselskab.

 

Der henvises i øvrigt til betænkningens afsnit 1.4., der indeholder et resumé af udvalgets forslag. Betænkningen kan findes på Justitsministeriets hjemmeside: www.jm.dk.

 

Eventuelle spørgsmål kan rettes til kontorchef Torben Jensen (tlf. 72 26 85 40) eller fuldmægtig Heidi Truelsen (tlf. 72 26 85 19).  

 

Â