<DOCUMENT_START>

 

R E D E G Ø R E L S E

 

for

 

rådsmødet (retlige og indre anliggender) den 15. februar 2007 for så vidt angår sager inden for Justitsministeriets ansvarsområde.

 

Henvisningerne til dagsordenspunkterne svarer til den systematik, der er anvendt i de aktuelle notater til Folketingets Europaudvalg og Retsudvalg.

 

Dagsordenspunkt 1: Omdannelse af Prüm-traktaten til EU-lovgivning

 

På baggrund af en drøftelse af sagen konkluderede det tyske formandskab, at der er grundlæggende enighed blandt medlemslandene om at gøre de dele af Prüm-traktaten, som vedrører det politimæssige og strafferetlige samarbejde (søjle 3), til EU-lovgivning.

 

Der vil dog fortsat være behov for at overveje den foreslåede bestemmelse om adgang til at foretage grænseoverskridende aktioner uden værtsstatens samtykke i tilfælde af akut fare (artikel 18 i det fremlagte forslag til rådsafgørelse), idet en række medlemslande har problemer med denne bestemmelse. Rådet (retlige og indre anliggender) forventes at ville vende tilbage til spørgsmålet på dets næste møde den 19.-20. april 2007.        

 

Dagsordenspunkt 2: Rammeafgørelse om bekæmpelse af racisme og fremmedhad

 

Sagen var ikke på den endelige (formelle) dagsorden for rådsmødet. Sagen blev i stedet drøftet under frokosten for justitsministrene, dog uden at det lykkedes at finde en løsning på de udestående spørgsmål, herunder vedrørende den foreslåede retshjælpsbestemmelse.     

 

Dagsordenspunkt 3: Rammeafgørelse om den europæiske straffedom og overførelse af domfældte mellem EU-medlemsstaterne (den europæiske fuldbyrdelsesordre)

 

Der blev opnået politisk enighed om et udkast til den pågældende rammeafgørelse (den dispositive tekst), og der udestår herefter alene at færdiggøre det certifikat, som skal anvendes i forbindelse med fremsendelse af anmodninger om overførelse af domfældte til afsoning i et andet medlemsland (hjemlandet).     

 

Det samlede kompromis indebærer, at der i relation til Polen (både som udstedende og fuldbyrdende medlemsland) indføres en særlig overgangsordning (på fem år) med hensyn til overførelse af egne statsborgere.   

 

Dagsordenspunkt 4: Status vedrørende videreudviklingen af Schengen-informationssyste-met

 

a)   Netværk for SIS, SIRENE og VISION (SIS-NET og S-Testa)

 

b)   Tidsplan for udviklingen af SIS II*

 

c)  SISone4all

 

Rådet godkendte oplægget vedrørende sikring af driften af Schengen-informationssystemet.

 

Rådet blev i øvrigt orienteret om den nye tidsplan for udviklingen af SIS II (hvorefter SIS II vil være operationelt i midten af december 2008). Endelig fik Rådet en statusorientering vedrørende SISone4all-projektet.  

 

Dagsordenspunkt 5: Europa-Parlamentets og RÃ¥dets afgørelse om et særprogram om civilret for perioden 2007-2013 som en del af det generelle program om grundlæggende rettigheder og retfærdighed **

 

Sagen var ikke på den endelige dagsorden for rådsmødet. Sagen forventes sat på dagsordenen for et kommende rådsmøde.

 

Dagsordenspunkt 6: Menneskehandel – Orientering om Tysklands erfaringer med bekæmpelse af seksuel udnyttelse og tvangsprostitution i forbindelse med verdensmesterskaberne i fodbold i 2006

 

Rådet noterede sig de fremlagte rapporter. Begge rapporter sendes til Europa-Parlamentet til orientering.   

 

Dagsordenspunkt 7: Rådets afgørelse om bemyndigelse af Formandskabet bistået af Kommissionen til at indlede forhandlinger med USA om en ny aftale om anvendelse af PNR-oplysninger til at forebygge og bekæmpe terrorisme og hermed relaterede forbrydelser af grænseoverskridende karakter samt organiseret kriminalitet

 

Sagen var ikke på den endelige dagsorden for rådsmødet. Forhandlingsmandatet er efterfølgende godkendt på rådsmødet (beskæftigelse, socialpolitik og forbrugerpolitik) den 22. februar 2007.      



* KOM (2005) 0236 er fremsat helt eller delvist med hjemmel i TEF, afsnit IV. Protokollen om Danmarks stilling, der er knyttet til Amsterdam-traktaten, finder derfor anvendelse.

** Forslaget er fremsat helt eller delvist med hjemmel i TEF, afsnit IV. Protokollen om Danmarks stilling, der er knyttet til Amsterdam-traktaten finder derfor anvendelse.