JUSTITSMINISTERIET

UDENRIGSMINISTERIET

 

 

Kandidater til den danske dommerstilling ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg

 

 

Embedsperioden for den nuværende danske dommer ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol udløber den 31. oktober 2007. Efter artikel 22 i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention vælges den enkelte dommer fra hvert medlemsland af Europarådets Parlamentariske Forsamling ved flertal på grundlag af en liste over tre kandidater, der er opstillet af det pågældende medlemsland.

 

Til brug for regeringens udarbejdelse af den danske liste opfordres interesserede kandidater til at søge om at blive optaget på listen. Det sker dog med forbehold for det, der er anført nedenfor vedrørende ratifikation og ikrafttræden af protokol nr. 14 til Menneskerettighedskonventionen.

 

Nærmere oplysninger om løn og ansættelsesforhold fremgår af Europarådets Ministerkomités resolution Res (2004) 50 on the status and conditions of service of judges of the European Court of Human Rights, som kan hentes på Justitsministeriets hjemmeside, www.jm.dk under ”stillinger” og på Udenrigsministeriets hjemmeside, www.um.dk under ”om os”, ”ledige stillinger”.

 

 Kriterier for valg af dommere

Det følger af artikel 21 i konventionen, at kriterierne for valg til dommer er, at man skal nyde høj moralsk anseelse, og at man enten må besidde de kvalifikationer, der kræves for udnævnelse til høje juridiske embeder, eller være retskyndig af anerkendt sagkundskab. Derudover har Europarådets Parlamentariske Forsamling senest ved rekommandation nr. 1649 (2004) opfordret medlemslandene til at anvende følgende kriterier ved udvælgelsen af de personer, der skal optages på listen over kandidater: Kandidater bør have erfaring med menneskeretsområdet, der bør være kandidater af begge køn, kandidaterne bør beherske enten engelsk eller fransk som arbejdssprog, og kandidater, hvis udpegning vil indebære behov for brug af ad hoc dommere (på grund af dommerens inhabilitet i konkrete klagesager), bør ikke udvælges. Europarådets Ministerkomité har efterfølgende anbefalet medlemslandene at følge disse kriterier.

 

Regeringen opfordrer alle interesserede uanset alder, køn, race, religion eller etnisk tilhørsforhold til at søge om at blive optaget på listen.

 

Embedsperiode

Efter artikel 23 i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention vælges dommerne for et tidsrum af 6 år med mulighed for genudnævnelse. Dommernes embedsperiode udløber, når de fylder 70 år.

 

Det bemærkes, at der er udarbejdet en protokol nr. 14 til Menneskerettighedskonventionen, hvorefter dommernes embedsperiode skal ændres til 9 år uden mulighed for genudnævnelse. Efter protokollens overgangsregler vil embedsperioden for de dommere, der sidder i deres første embedsperiode ved protokollens ikrafttræden, automatisk kunne forlænges med 3 år, mens embedsperioden for de øvrige dommere automatisk vil kunne forlænges med 2 år.

 

Protokollen træder først i kraft en vis tid efter, at samtlige medlemslande har ratificeret den. På nuværende tidspunkt mangler ét land at ratificere protokollen. Hvis dette land ratificerer protokollen inden den 1. juli 2007, vil den nuværende danske dommer (der sidder i sin anden embedsperiode) i henhold til overgangsreglerne automatisk kunne fortsætte i stillingen i 2 år, uanset om Europarådets Parlamentariske Forsamling måtte have valgt en ny dansk dommer inden denne dato. Det foreliggende opslag skal derfor tages med dette forbehold.

 

Ansøgning

Ansøgningen skal indsendes til Justitsministeriet, Slotsholmsgade 10, 1216 København K, til modtagelse senest den 27. februar 2007 kl. 12.00. Ansøgningen skal være vedlagt et curriculum vitae på engelsk eller fransk opstillet efter den model, som Europarådets Parlamentariske Forsamling har udformet ved resolution nr. 1200 (1999). Modellen kan hentes på Justitsministeriets hjemmeside, www.jm.dk under ”stillinger” og på Udenrigsministeriets hjemmeside, www.um.dk under ”om os”, ”ledige stillinger”.

 

Det videre forløb

På baggrund af de indkomne ansøgninger vil regeringen opstille den danske kandidatliste, som skal afleveres til Europarådets generalsekretær senest den 15. marts 2007.

 

Europarådets Parlamentariske Forsamlings komité vedrørende retlige spørgsmål og menneskerettigheder vil indkalde de opstillede tre danske kandidater til interview forud for, at Europarådets Parlamentariske Forsamling forventes at vælge den danske dommer på et møde den 25. – 29. juni 2007.   

 

Eventuelle spørgsmål vil kunne rettes til lovråd Jørgen Steen Sørensen, Justitsministeriet, på telefon 72 26 87 02 eller til chef for Den Juridiske Tjeneste Peter Taksøe-Jensen, Udenrigsministeriet, på telefon 33 92 03 27.