Overgangsordningen vedrørende generhvervelse af førerretten efter frakendelse som følge af spiritus- eller promillekørsel

 

Ved lov nr. 543 af 8. juni 2006, der trådte i kraft den 10. juni 2006, blev der indført en overgangsordning, som indebærer, at alle, som før den 1. september 2005 er blevet frakendt førerretten som følge af spiritus- eller promillekørsel, får mulighed for at søge om generhvervelse af førerretten i overensstemmelse med de regler, der fulgte af den bestemmelse i færdselslovens § 132, stk. 2, som blev ophævet ved lov nr. 363 af 24. maj 2005. Ifølge denne tidligere bestemmelse kunne der under nærmere angivne betingelser ske generhvervelse af førerretten, hvis den dømte i mindst 1 år forud for sagens indbringelse for retten havde overholdt en kontrolleret behandling mod misbrug af alkohol.

 

Det fremgår af Folketingets Retsudvalgs betænkning af 18. maj 2006 over lovforslaget, at imødekommelse af ansøgninger om generhvervelse i henhold til den foreslåede overgangsbestemmelse skal ske i overensstemmelse med ordningen efter den tidligere § 132, stk. 2, herunder at der foreligger "ganske særlige omstændigheder", jf. § 132, stk. 1, 3. pkt.

 

Baggrunden for betingelsen vedrørende ”ganske særlige omstændigheder” er endvidere omtalt i Justitsministeriets svar af 31. august og 4. oktober 2006 på henholdsvis spørgsmål nr. 452-454 og spørgsmål nr. 525 fra Retsudvalget.

 

Ved Vestre Landsrets kendelse af 25. oktober 2006 har landsretten gengivet en ansøger retten til at erhverve kørekort, uanset at der ikke foreligger ”ganske særlige omstændigheder”. Landsretten har i præmisserne bl.a. henvist til, at det hverken af ordlyden, forarbejderne, formålet eller den tidligere praksis vedrørende færdselslovens § 132, stk. 2, fremgår, at der i den dagældende bestemmelse i § 132, stk. 2, skal indfortolkes et krav om, at der foreligger ”ganske særlige omstændigheder”. Det fremgår af landsrettens kendelse, at landsretten har været opmærksom på, at der foreligger to kendelser fra Vestre Landsret af 20. november 2003 og 23. februar 2004, hvori Vestre Landsret har anført, at der skal foreligge ”ganske særlige omstændigheder”.

 

Rigsadvokaten har orienteret Justitsministeriet om, at Rigsadvokaten ikke har fundet grundlag for at ansøge Procesbevillingsnævnet om tilladelse til at indbringe Vestre Landsrets kendelse af 25. oktober 2006 for Højesteret. Dette skyldes bl.a., at den person, der søgte om generhvervelse af førerretten, var frakendt førerretten i 2 ½ år fra den 26. maj 2004, og at frakendelsestiden således udløb den 26. november 2006, dvs. inden et eventuelt kæremål vedrørende afgørelsen kunne forventes afgjort.

 

Rigsadvokaten har endvidere orienteret Justitsministeriet om, at Rigsadvokaten bl.a. under hensyn til dels Vestre Landsrets kendelse, dels at der er afsagt flere kendelser i byretterne, hvor ansøgerne ligeledes er gengivet retten til at erhverve kørekort, uden at der foreligger ”ganske særlige omstændigheder”, og dels at der alene er tale om en overgangsordning med betydning i en begrænset periode, har besluttet, at anklagemyndigheden ikke fremover bør fastholde, at der ved generhvervelse af førerretten efter overgangsordningen skal foreligge ”ganske særlige omstændigheder”.

 

Rigsadvokaten vil straks underrette anklagemyndigheden om de nye retningslinjer. Retningslinjerne vil ligeledes fremgÃ¥ af Rigsadvokatmeddelelse nr. 4/2000 om sanktionspÃ¥stande mv. i færdselssager, som revideres i januar 2007.

 

 

 

Lene Espersen

 

                                                                                           /Anette Arnsted