Organisation & Jura

J.nr. 311-00007

Ref. LISEW

Den 15. november 2006

 

 

 

 

 

 

 

Notat til EU-udvalget og Regeringens Udenrigspolitiske Udvalg om besvarelse af åbningsskrivelse om allokeringsplan 2008-12

 

Den danske regering har den 19. oktober 2006 modtaget åbningsskrivelse i sag nr. 2006/2336 (skrivelse nr. SG-Greffe (2006)D/206009), hvori Kommissionen anfører, at Danmark ikke som krævet i EU’s CO2-kvotedirektiv (direktiv 2003/87/EF) har indsendt en national allokeringsplan for anden handelsperiode 2008-12. Planen skulle have været indsendt senest d. 30. juni 2006.

     

Danmark har grundet udeståendet om en afklaring af basisåret for Kyoto-protokollen ikke kunnet udarbejde en allokeringsplan. Derfor er fremsendelsen blevet forsinket. Danmark har løbende været i dialog med Kommissionen om kompensation for basisåret, og Danmark har i et brev til Miljøkommissæren den 30. maj 2006 meddelt, at allokeringsplanen ikke ville kunne udarbejdes, før der forelå en afklaring på basisårssagen. Dette blev gentaget i brev af 28. august 2006.

 

Danmarks særlige basisårsproblem blev ikke løst i forbindelse med den endelige fastlæggelse af højst tilladte udledningsmængder, da Kommissionen valgte at trække elementerne om kompensation til Danmark for de særlig lave basisårsudledninger ud af det forslag, der kom til afstemning på mødet i Kommissionens Klimakomite den 3. november 2006 om endelig fastlæggelse af tilladte udledningsmængder for EU medlemslandene. På mødet den 3. november var der ingen lande, der principielt modsatte sig, at der i forbindelse med FN’s endelige verifikation af EU’s udledningsmængder skal ses på muligheden for at kompensere Danmark med udgangspunkt i et teknisk overskud af kvoter og på baggrund af en politisk stillingtagen.

 

Ø-udvalget har d. 14. november godkendt, at Danmark på baggrund heraf udarbejder en allokeringsplan på basis af ukorrigerede tal, og på en sådan måde, at det siden vil være muligt at indpasse den forventede kompensation. Imidlertid er der stadig andre indholdsmæssige udeståender, og det er derfor usikkert, præcis hvornår planen kan være færdig. I udkastet til svar er derfor alene anført, at planen forventes at kunne fremsendes til Kommissionen i januar 2007. Når udkast til planen sendes i ekstern høring, vil Kommissionen få tilsendt høringsudkastet.

 

Det indstilles,

 

-                          at Kommissionens Ã¥bningsskrivelse besvares i overensstemmelse med vedlagte udkast og

-                          at Folketingets Europaudvalg og Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg efterfølgende orienteres ved vedlagte notat.