|
|
|
|
|
- Lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse, lov om forurenet jord, lov om naturbeskyttelse og forskellige andre love (Implementering af miljøansvarsdirektivet), og
- Lov om undersøgelse, forebyggelse og afhjælpning af miljøskader (Miljøskadeloven)
Miljøstyrelsen og Skov- og Naturstyrelsen udsender hermed de to nævnte lovforslag i høring.
Høringssvar skal sendes til [email protected] senest den 15. december 2006 inden arbejdstids ophør.
De særligt interesserede indbydes samtidig til informationsmøde om de dele af lovforslagene, der vedrører gennemførelsen af miljøansvarsdirektivet den 22. november 2006 kl. 13.00-16.30 i Eigtveds Pakhus, Asiatisk Plads, København K.
Informationsmødet vil bestå i et fælles oplæg for alle om de generelle elementer i direktivet/lovforslagene efterfulgt af parallelle oplæg i 3 mindre grupper om konsekvenserne af lovforslagene på udvalgte områder (hav, industri, natur og jordbrug). Der vil ikke være et ubegrænset antal pladser i de 3 grupper.
Tilmelding til informationsmødet med oplysning om, hvilket parallelt oplæg, man ønsker at deltage i, skal sendes til [email protected] senest den 16. november 2006.
Â
Lovforslagene sigter først og fremmest mod at gennemføre miljøansvarsdirektivet, Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2004/35/EF af 21. april 2004 om miljøansvar for så vidt angår forebyggelse og afhjælpning af miljøskader. Se nedenfor under afsnit 1.
Derudover regulerer lovforslaget enkelte mindre spørgsmål, som ikke – eller kun delvist har sammenhæng med miljøansvarsdirektivet. Se nedenfor under afsnit 2.
1. Lovforslagene til gennemførelse af miljøansvarsdirektivet
Miljøansvarsdirektivet skaber en fælles ramme for forebyggelse og afhjælpning af miljøskader, herunder særligt i forhold til Rådets direktiv 79/409/EØF af 2.april 1979 om beskyttelse af vilde fugle, Rådets direktiv 92/43/EØF af 21. maj 1992 om bevaring af naturtyper samt vilde dyr og planter og Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/60/EF af 23. oktober 2000 om fastlæggelse af en ramme for Fællesskabets vandpolitiske foranstaltninger.
Lovforslaget om ændring af miljøbeskyttelsesloven, jordforureningsloven, naturbeskyttelsesloven og forskellige andre love fastsætter regler om, hvem der er den ansvarlige for miljøskader eller overhængende fare for en sådan miljøskade og på hvilket ansvarsgrundlag, samt den ansvarliges umiddelbare underretnings- og afværgepligter og hjemler til påbud om oplysninger m.v.. Lovforslaget fastsætter desuden regler om berørte og andres mulighed for at anmode myndigheden om at foretage foranstaltninger og regler om klage, samt om hvem der er den kompetente myndighed. Samtidig indarbejdes de nuværende de nuværende regler i jordforureningsloven om påbud mv. i miljøbeskyttelsesloven.
Lovforslaget fastsætter disse regler i lov om miljøbeskyttelse, lov om beskyttelse af havmiljøet, lov om vandforsyning mv., lov om naturbeskyttelse, lov om skove, lov om vandløb, lov om jagt og vildtforvaltning, lov om råstoffer, lov om beskyttelse af de ydre koge i Tøndermarsken og lov om miljø og genteknologi.
Lovforslaget skal ses i sammenhæng med det samtidigt vedlagte forslag til lov om undersøgelse, forebyggelse og afhjælpning af miljøskade.
Forslaget til lov om undersøgelse, forebyggelse og afhjælpning af miljøskader – miljøskadeloven – indeholder regler om afgrænsningen af miljøskadebegrebet, regler om den ansvarliges umiddelbare forpligtelser til at underrette, afhjælpe og forebygge en miljøskade eller overhængende fare for en sådan miljøskade, påbudshjemler vedr. undersøgelser og afhjælpning, krav om sikkerhedsstillelse og betaling af sagsbehandlergebyr, regler om, hvilke afhjælpende foranstaltninger der skal træffes for at afhjælpe miljøskaden, klageberettigedes mulighed for at anmode myndigheden om at firetage foranstaltninger samt klageregler.
For en uddybende beskrivelse henvises i øvrigt til lovbemærkningerne i de to lovforslag.
2. De øvrige ændringer
Forslag til lov om ændring af miljøbeskyttelsesloven, jordforureningsloven, naturbeskyttelsesloven og forskellige andre love indeholder derudover også enkelte andre forslag til lovændringer, som ikke – eller kun delvist har sammenhæng med miljøansvarsdirektivet. Det drejer sig bl.a. om følgende:
I lov om miljøbeskyttelse foreslås efter henstilling fra Ombudsmanden indsat regler, hvorefter tilladelser m.v. bortfalder, hvis de ikke har været udnyttet i tre sammenhængende år.
Ændringen af lov om kemiske stoffer og produkter har til formål at forbedre og ensarte kontrolindsatsen med plantebeskyttelsesmidler på jordbrug ved at indføre en énstrenget kontrol med jordbrugets anvendelse af plantebeskyttelsesmidler. Derudover gennemføres visse EU-krav til håndhævelse og gensidig anerkendelse af laboratorier.
I lov om beskyttelse af havmiljøet foreslås bl.a. visse bestemmelser om beredskab m.v. for platforme og rørledninger, der delvist er nødvendiggjort af miljøansvarsdirektivet og i øvrigt skyldes ophævelsen af Transport- og energiministeriets lov om havanlæg.
Med venlig hilsen
Marianne Elmvang
 Â