MILJØstyrelsen                                                                                        29. August 2007

kemikalier                                                                                                  J. nr. M 601-00035

                                                                                                                  MAS/

 

 

 

Orienteringsnotat for det 19. partsmøde i Montrealprotokollen om stoffer, der nedbryder ozonlaget 17. – 21. september 2007 i Montreal.

 

1. Baggrund

Beskyttelsen af ozonlaget prioriteres højt i Danmark. Det gælder også den internationale indsats, der gøres i Montrealprotokollen om stoffer, der nedbryder ozonlaget.

 

I øjeblikket omfatter Montrealprotokollen 95 stoffer, hvoraf CFC’er, haloner, methylbromid og carbontetrachlorid er de væsentligste. Protokollen forpligter parterne til specifikke begrænsninger og udfasninger af produktion og anvendelse af de enkelte ozonlagsnedbrydende stoffer. I ulandene er udfasningen koblet sammen med finansiel støtte fra i-landene.

 

I Montrealprotokollen afholdes partsmøde hvert år. Møderne forberedes på 2 arbejdsgruppemøder, hvoraf det sidste ligger umiddelbart før selve partsmødet. Danmark er for tiden sammen med Argentina ordstyrer for de forberedende møder.

 

Mødet markerer Montrealprotokollens 20 års jubilæum.

 

2. Indhold

Der er til dette møde fremsat en række beslutningsforslag. Ingen af disse har lovgivningsmæssige eller økonomiske konsekvenser for Danmark, da Danmark og EU allerede har en strengere regulering end den, der vil følge af de forslag, der har umiddelbare reguleringsmæssige konsekvenser for parterne.

 

Blandt de vigtigste emner på dagsordenen er:

 

Forslag om tidlig udfasning af HCFC

9 lande har fremsat tilsammen 6 forslag til ’adjustments’ af protokollen, som medfører en hurtigere udfasning af HCFC – især i ulandene, men også for nogle forslags vedkommende i ilandene. HCFC er en gruppe stoffer, der i stor udstrækning har været anvendt som alternativ for de lagt mere ozonskadelige CFC. HCFC er imidlertid også selv ozonlagsnedbrydende og desuden for manges vedkommende meget kraftige drivhusgasser.

 

De 6 forslag adskiller sig kun lidt med hensyn til baseline-dato og aftrapningsforløbet. En mere basal forskel er, at to af forslagene introducerer forskellige regler for forskellige undergrupper af HCFC. Det mest ambitiøse medfører en ’besparelse’ i udledninger på 615.278 ODP tons ozonlagsnedbrydende stoffer og 17.464 MT CO2. Danmark og EU har tidligere fremsat forslag med samme formål.

 

Fra ulandenes side bliver en hurtigere udfasning kædet sammen med mulighed for støtte fra den multilaterale fond. Danmarks bidrag til fonden udgør pt. Ca. 7 mio. kr. årligt.

 

Beslutning om størrelsen af kvoter af methylbromid til kritiske anvendelser.

Stoffet methylbromid anvendes især som pesticid og til desinfektion. Anvendelsen af methylbromid har generelt været forbudt i i-landene fra 1. januar 2005. Der er dog en række undtagelser blandt andet i forbindelse med karantæne og særlige såkaldte ”kritiske anvendelser”, hvor der ikke findes alternativer. En særlig ekspertkomite har vurderet ansøgninger om tilladelse til kritisk anvendelse af methylbromid. Komiteen vil fremlægge deres anbefalinger til beslutning på mødet, og Partsmødet skal herefter tage stilling til de enkelte parters kvoter for de kommende år.

 

Kvoter til anvendelse af ozonlagsnedbrydende stoffer i ”essentielle” anvendelser.

CFC har en række anvendelser, hvor det er vanskeligt at finde alternativer. Det drejer sig især anvendelsen som drivmiddel i astmasprays. Parterne kan ansøge om tilladelse til at bruge CFC (og andre ozonlagsnedbrydende stoffer) til sådanne essentielle anvendelser. USA, EU og Rusland har ansøgt om CFC til astmasprays.

 

Budget for Wien Konventionen og Montrealprotokollen.

UNEP fremlægger et revideret regnskab for Montrealprotokollen og Wien konventionen og forslag til budget for 2008 for Montrealprotokollen.. Budgetforslaget for 2008 er i alt ca. 4,6 mio. $. Danmarks andel heraf vil udgøre ca. 200.000 kr.

 

Montrealprotokollens fremtidige arbejde – herunder mødefrekvens

Under dette punkt er der en del mindre emner, der skal diskuteres. Ud over en formel vedtagelse af en ”køreplan” for det fremtidige arbejde, er det primært mødefrekvensen, der er til debat, hvor især USA og Canada ønsker færre møder, mens dette modsættes af en meget stor del af ulandene.

 

Montreal Deklarationen

Canada har fremlagt forslag til vedtagelse af en Deklaration, som i anledning af Montrealprotokollens 20 årsdag i generelle vendinger opfordrer parterne til at forsætte med bestræbelserne på at beskytte ozonlaget. Danmark vil i EU tage initiativ til, at der arbejdes for at få indført en passus om, at der ved nedbringelsen af anvendelsen af de ozonlagsnedbrydende stoffer samtidig tages hensyn til udledningen af klimagasser. Dette har Miljøministeren også tilkendegivet over for den argentinske miljøminister i et svar på en henvendelse om samme emne.