Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

 

Christiansborg

J.nr.

1240 København K

 

  

Den 6. september 2007

 

 

 

 

 

 

 

 

Som opfølgning på samrådet den 20. juni 2007 om et truende, voldsomt iltsvind

./.

 
 fremsendes til udvalgets orientering DMUs rapport "Iltsvind i de danske farvande i juli-august 2007". Orienteringen skal ses på baggrund af, at det voldsomme iltsvind det tegnede til i forsommeren i de indre farvande nu er afblæst.

 

Sommerens hyppige perioder med megen blæst har tilført ekstra ilt til bundvandet, så situationen nu er på niveau med de foregående år. Hertil kommer vandmiljøplanernes virkninger, som har resulteret i at der tilføres langt mindre kvælstof end det ville være tilfældet under samme forhold før vandmiljøplanerne. Ved den seneste rapportering i 2005 fremgik det, at kvælstofudledningen fra Danmark til de danske farvande pga vandmiljøplanerne var reduceret med ca. 43 % i forhold til slutningen af 1980’erne.

 

Der er dog grund til at være opmærksom på, at vi kun er i begyndelsen af iltsvindssæsonen for de åbne indre farvande, så vi kan stadig få mere iltsvind end på nuværende tidspunkt, hvis det skifter til stille vejr, men langt fra så voldsomt, som det tegnede til i foråret.

 

 

 

 

 

Brian Mikkelsen

(fungerende miljøminister)          

/

     Gitte Silberg Poulsen