Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

 

Christiansborg

J.nr. SNS-145-00006

1240 København K

 

  

Den 4. september 2007

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

./.

 
Til udvalgets orientering fremsendes hermed status for august 2007 for kommunernes planlægning for gennemførelse af udskiftningsordningen.      

 

Regeringspartierne indgik den 29. marts 2004 en aftale med oppositionen om udskiftningsordningen. Aftalen udløber med udgangen af 2009. Aftalen indebærer opstilling af vindmøller op til 350 MW og nedtagning af vindmøller op til 175 MW. Det vil give en ekstra kapacitet på op til 175 MW.

 

Med udgangen af 2006 havde de tidligere amter tilvejebragt et plangrundlag i regionplanlægningen med en bruttorummelighed på ca. 600 MW. Amterne havde således fuldført deres del af planopgaven.

 

Med henblik på at sikre fremdrift i ordningen skrev miljøministeren sammen med Kommunernes Landsforenings formand, Erik Fabrin den 11. januar 2007 til kommunerne med opfordring til straks i de første måneder af 2007 at udarbejde og vedtage kommuneplantillæg og lokalplaner for vindmølleprojekter.

 

Status for august 2007 viser, at kommunerne forventer, at der medio 2008 samlet set kan være tilvejebragt planlægning for opstilling af vindmøller med en samlet effekt på 306 MW. Transport- og energiministeren og miljøministeren holdt den 13. august 2007 møde med hovedparten af de kommuner, der er nævnt i auguststatus. Flere kommuner tilkendegav, at de har arealer, hvor der ikke er igangsat planlægning, men hvor der eventuelt kan være mulighed for at planlægge for vindmøller, som vil kunne indgå i udskiftningsordningen. Miljøministeriet undersøger i samarbejde med kommunerne de pågældende arealer.

 

Miljøministeriet forhandler på baggrund af mødet den 13. august med Kommunernes Landsforening om en mere permanent aftale for årene 2007 – 2011 som inkluderer udskiftningsordningen, og en aftale om på længere sigt at lokalisere yderligere vindmøllekapacitet.

 

Miljøministeren har tidligere varslet en indkaldelse af forligspartierne bag udskiftningsordningen når auguststatus forelå. Et sådant mødes aktualitet afventer energiforhandlingerne.

 

 

 Connie Hedegaard         

/

     Jens Peter Simonsen