28. august 2007
Jnr: 312-051
Seminarrækken arrangeres af Teknologirådet for Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg som opfølgning på høringen ’Biodiversitet 2010 – hvordan når vi målene?’, der blev afholdt den 15. maj 2007.
Seminarrækken består af 4 seminarer. De første tre seminarer er af en times varighed, og er uddybende i forhold til høringen. Det sidste seminar vil vare to timer og vil pege fremad mod løsninger.
Seminarerne tager form som minihøringer. Oplægsholderne vil blive bedt om at lave skriftlige indlæg, som indsættes i en mappe og sendes til udvalget inden hvert seminar. Al materiale samt korte referater af seminarerne samles i en endelig rapport.
En baggrundsgruppe bestående af 5 fagpersoner og interessenter nedsættes som faglig sparringspartner til Teknologirådet. Baggrundsgruppen skal overvære de første tre seminarer og herefter deltage i udarbejdelsen af et katalog over de redskaber og initiativer, der er beskrevet som væsentlige under seminarerne. På det fjerde seminar holder medlemmer af baggrundsgruppen oplæg om forslagene i kataloget. Sammen med udvalget (samt evt. nogle få inviterede eksperter og praktikere) diskuterer de forslagene og udarbejder konkrete anvisninger på hvem, der skal gøre hvad, i praksis.
 Forslag til baggrundsgruppe:
Formålet med seminaret er at lade de interessenter og praktikere, som skal deltage i gennemførelsen af de aktiviteter, der skal forbedre biodiversiteten, debattere de forslag og anbefalinger, der blev fremført på høringen. Endvidere er det formålet at lade de samme interessenter og praktikere bidrage med idéer til nye tiltag. Der skal fokuseres på konkrete redskaber og midler, der kan integreres i en større handlingsplan.
På seminaret skal oplægsholderne besvare følgende (hver oplægsholder kan nøjes med at forholde sig til de forslag, der vedrører hans eller hendes område):
Forslag til oplægsholdere:
Forslag til øvrige deltagere:
På høringen pegede Peter Pagh, professor i miljøret, på, at visse EU-retlige beskyttelsesregler ikke er gennemført i Danmark – at de EU-retlige regler afviger fra naturbeskyttelseslovens regler om bl.a. fredninger ved, at EU's beskyttelse også gælder aktiviteter uden for særligt udlagte områder. Danmark risikerer dermed at blive stillet for domstolen i Luxembourg. Peter Pagh hævdede endvidere, at det er meget vanskeligt at følge EU's regler, da de omfatter hver eneste lille plet i landet, som rummer truede arter.
Seminaret skal belyse, hvordan Danmark efterlever de regler, vi er forpligtet til via EU's lovgivning. Endvidere skal seminaret belyse, i hvilket omfang og hvordan man kan efterleve reglerne samt hvordan reglerne håndteres i praksis i andre lande som fx Holland, Sverige, Tyskland og England. Seminaret skal inkludere en diskussion af, hvordan Danmark kan sikre biodiversiteten uden for de særligt udpegede områder.
Spørgsmål, der skal besvares på seminaret:
Forslag til oplægsholdere:
Â
Forslag til øvrige deltagere:
På høringen blev der peget på, at der mangler viden om, hvordan det forholder sig med den danske biologiske mangfoldighed. Overvågningen beskrives som mangelfuld – særligt inden for den terrestriske natur. Der er rejst tvivl om, hvorvidt der er tilstrækkelig viden om den danske natur, herunder grundigt artskendskab, til at der kan gennemføres effektiv diversitetspolitik. Yderligere er der tvivl om, hvordan de forskellige initiativer, der eksisterer i dag, koordineres, samt hvordan der følges op på de initiativer, der er iværksat.
Spørgsmål, der skal besvares på seminaret:
Forslag til oplægsholdere:
Forslag til øvrige deltagere:
Det sidste seminar skal diskutere, hvordan der kan skabes en langsigtet samlet national handlingsplan. Til seminaret udarbejdes og omdeles et struktureret katalog over de redskaber og initiativer, der er blevet beskrevet som væsentlige på høringen og på de tidligere seminarer. Kataloget produceres af Teknologirådet i samarbejde med en baggrundsgruppe på 5 personer som på forskellig måde er beskæftiget med biologisk mangfoldighed.
På seminaret diskuteres idéerne fra kataloget, og der foretages en kortlægning af hvem, der skal gøre hvad, i praksis. Diskussionen skal omfatte strategier for koordinering og sektorintegration.
På grund af den særlige proces, der skal finde sted på dette seminar, vil seminaret vare i to timer. Seminaret vil endvidere skulle foregå i et rum, der er egnet til arbejdsprocesser i større grupper.
Â
Forslag til oplægsholdere:
Forslag til øvrige deltagere: Â
Â