Nationalpark i Vadehavsområdet – nej tak!

 

Som landmænd, fiskere, jægere, fritidssejlere og brugere af Vadehavet er vi stolte af vores helt unikke naturområde, og vi føler et stort ansvar for at videreføre den kulturarv, som vore forgængere har overladt os.

 

I den lokale styregruppe, der i 2005 diskuterede mulighederne for at etablere en nationalpark i Vadehavet, gik vi konstruktivt ind i dialogen, og efter mange møder var der sikret opbakning til anbefaling af etablering af en nationalpark for selve Vadehavet, øerne i Vadehavet og Skallingen.

Det var det POSITIVE SVAR, der herfra blev sendt videre til den nationale følgegruppe.

Siden har det klart vist sig, at det ikke var det svar, det politiske flertal på Christiansborg ønskede sig – og det stod også hurtigt klart, at man derfor ikke respekterede vores svar. Og ganske som det er sket før (eksempelvis i tilfældet EU), så var det politiske trick at starte processen forfra – i håb om denne gang at få sin vilje.

 

Det har været beskæmmende at se, hvordan to lokale borgmestre har gjort sig til bannerførere for denne manøvre, der kun kan ses som en total desavouering af det arbejde og den beslutning, som den lokale styregruppe nåede frem til.

I mange år fremover vil det svække befolkningens lyst til at engagere sig i lokale spørgsmål – for hvem ved, om folkets røst også næste gang bliver siddet overhørig.

 

Borgmestrene Vagn Terkel Pedersen og Gylling Haahr har i et sololøb kastet spørgsmålet om nationalparkens afgrænsning ud til ny debat, og de leder nu efter opbakning til at inddrage store marskarealer (ca. 20.000 ha) i en evt. kommende nationalpark.

 

Men vi siger NEJ TAK! Det gør vi ikke mindst på baggrund af den lov om nationalparker, som Folketinget vedtog i maj måned i år. I loven står det klart, at formålet med nationalparker er at skabe mest og bedst mulig natur, og at beskyttelsesinteresserne helt dikterer erhvervslivets muligheder i området. Sådan ønsker vi ikke, at vores kulturarv skal forvaltes. Vadehavsområdet skal fortsat kunne rumme et levende og dynamisk erhvervsliv, hvor udvikling og udnyttelse går hånd i hånd med beskyttelse. Vi ønsker ikke at se vores livsgrundlag reduceret til en NATURpark, hvor turisme er det eneste fremtidsperspektiv.

 

Vi siger også NEJ TAK til planerne om en nationalpark i Vadehavet, fordi vi har set for mange løfter blive brudt.

Daværende miljøminister Hans Chr. Smidt lovede os (vi har det på skrift!), ”at de samme regler og godkendelser skal gælde for erhvervslivet i en nationalpark, som gælder udenfor”. Alligevel er erhvervsinteresserne i loven om nationalparker blevet helt underlagt beskyttelseshensyn – og erhvervslivet har derfor kun udfasning og ulempe at se frem til.

 

Hans Chr. Schmidt lovede også dengang, at ”lokalbefolkningen skal have det afgørende ord at have sagt” i styringen af nationalparken. Også dette løfte er blevet brudt, for i loven lægges pengene til og styringen af nationalparkerne helt i hænderne på en af ministeren udpeget bestyrelse, som bundet af lovteksten skal agere efter ministerens retningslinier.

 

 

Lokalbefolkningen har tradition for kulturhistoriske aktiviteter, jagt, fiskeri og sejlads. Vi har altid ”brugt” naturen herude – men vi har også altid passet på den. Dette er livskvalitet for os. Sådan har det altid været, og sådan ønsker vi, det fortsat skal være.

Nu kommer der en nationalpark i Thy – og tillykke med den. Her er størstedelen statsejede arealer, og der er ikke erhvervsmæssige interesser af betydning. Her kan de naturromantiske drømme leves ud i fuldt flor, sådan som loven også lægger op til.

Men Vadehavsområdet er anderledes!

Arbejdsgrupperne under nationalparkprojektet i Vadehavet har vist, at der i marsken er masser af gode ideer og stor vilje til at skabe en bæredygtig udvikling, hvor den sociale og økonomiske udvikling får samme vægt som beskyttelsen. Det er vejen frem! (Som Vadehavslandenes miljøministre også blev enige om i Esbjerg i 2001).

Vores initiativ- og iværksætterlyst må ikke stækkes af en nationalparklov, der reelt er et nyt beskyttelsestiltag, og som kun giver mulighed for de få.

SÃ¥ vi siger NEJ TAK.

Vi behøver ikke flere runder eller mere betænkningstid. Det er vores ENDELIGE SVAR.

Og det skal områdets borgmestre have med i deres overvejelse, når de om kort tid mødes med miljøministeriet for at genoptage drøftelserne af Vadehavet som nationalpark.

 

Med venlig hilsen

 

Sønderjysk Landboforening

Henrik Frandsen, formand

 

Sydvestjysk Landboforening

Claus Christensen, formand

 

Esbjerg Fiskeriforening

Jesper Juul Larsen, formand

 

Familielandbruget i Sønderjylland

Erik O. Petersen, regionsformand

 

Landwirtschaftlicher Hauptverein für Nordschleswig

Jørgen Popp Petersen, formand

 

Danmarks Jægerforbund

Thomas Dam, kredsformand kreds 16

 

Vadehavets BÃ¥dklubber

Bjarne Kiholm, formand

 

Kyst, Land og Fjord

Peter Pørksen, formand

 

Digelaget for Rejsbydiget

Truels Stauning Jensen, formand

 

Digelaget i Bredeaadalen

Jens Nissen, formand.

 

Dansk Land- og Strandjagt

Jørn Holst Hansen, lokalformand