Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

 

Christiansborg

J.nr. MST-707-00003

1240 København K

 

  

Den 22. juni 2007

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Status for opfølgningen på vedtagelsen af jordforureningsloven

 

I fortsættelse af det gode samarbejde om ændringen af jordforureningsloven og mine tidligere orienteringer til udvalget – senest ved vores møde den 31. januar 2007, vil jeg hermed kort orientere om arbejdet med bekendtgørelser, vejledninger mv. vedrørende jordforurening.

 

Som bekendt betyder ændringen af jordforureningslovens kortlægningsbestemmelser, som Folketinget vedtog i maj 2006, at lettere forurenet jord tages ud af jordforureningslovens kortlægningssystem. I stedet indføres der den 1. januar 2008 en generel områdeklassificering af byzoner med henblik på at sikre, at forurenet jord ikke skaber nye problemer, når den flyttes, og så kommunerne kan informere borgere i de lettere forurenede områder om, hvorledes kontakten til jord i byerne kan reduceres.

 

Jeg orienterede i januar udvalget om, at et udkast til vejledning om områdeklassificering, som var udarbejdet af et udvalg om flytning af jord, havde været i høring og havde fået positive tilbagemeldinger under høringen. Det er angivet i lovforslaget, at det forventes, at miljøministeren fastsætter regler om udarbejdelse, offentliggørelse m.v. af områdeklassificeringen. Det er aftalt med kommunerne, at en vejledning herom er et tilstrækkeligt supplement til lovens krav. Vejledningen offentliggøres inden sommerferien, og Miljøstyrelsen har medvirket i flere workshopper og her undervist kommunale miljømedarbejdere i vejledningens principper.

 

Kommunerne vil inden udgangen af juni få fremsendt et omfattende, men let tilgængeligt tekstmateriale samt et forslag til en pjece, som de kan bruge som grundlag for deres informationsindsats i de områdeklassificerede områder om, hvorledes kontakten til lettere forurenet jord kan reduceres.

 

I foråret har et udkast til bekendtgørelsen om anmeldelse af jordflytning været i høring. Der var ved høringen generelt stor tilslutning til udkastet til bekendtgørelse, som indebærer forenklinger i form af:

 

Bekendtgørelsen er udstedt her i juni 2007 og vil træde i kraft 1. januar 2008, hvilket giver kommunerne et halvt år til at tilrettelægge administrationen. Miljøstyrelsen er i samarbejde med kommunerne i færd med at udforme en vejledning til kommunerne med henblik på at lette kommunernes arbejde med at udarbejde regulativer om jordflytning og administrere de nye regler. Endvidere er Miljøstyrelsen gået i samarbejde med kommunerne om at etablere systemer, der muliggør digital anmeldelse af jordflytninger.

 

Det er tanken, at der i tilknytning til den nye bekendtgørelse om anmeldelse af jordflytninger udarbejdes nye regler om genanvendelse af lettere forurenet jord. Et udredningsarbejde om mulighederne for at genanvende lettere forurenet jord forventes afsluttet i august-september 2007. Jeg forventer, at et udkast til nye regler for genanvendelse vil blive sendt i høring i efteråret med henblik på ikrafttrædelse 1. januar 2008. En del af den viden, der skabes i forbindelse med udredningsarbejdet om genanvendelse af lettere forurenet jord, forventes også at kunne inddrages som grundlag for beslutning om udarbejdelsen af udkast til vejledning om bagatelgrænser og afskæringskriterium for tungere kulbrinter.

 

 

 

Connie Hedegaard          

/

Helge Andreasen