Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

 

Christiansborg

J.nr. 4133-00010

1240 København K

Ref. olk

  

Den 19. juni 2007

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Skov- og Naturstyrelsen modtog den 14. juni 2007 en revideret ansøgning fra Aresa Biodetection ApS om godkendelse af forsøgsmæssig udsætning af genetisk modificerede gåsemadsplanter (Arabidopsis Thaliana) på et område ved Jægerspris.

 

Ansøgningen er indleveret af Aresa Biodetection ApS efter reglerne i bekendtgørelsen nr. 1319 af 20. november 2006 om godkendelse af udsætning i miljøet af genetisk modificerede organismer (kap. 2) – den bekendtgørelse, hvormed Direktiv 2001/18/EF er gennemført i Danmark.

 

De omhandlede gåsemadsplanter er genetisk modificeret således, at plantens bladroset forventes at rødfarve når den vokser over sprængstoffer – f.eks. landminer eller ueksploderet ammunition. De transgene planter er ikke tilføjet gener, der giver tolerance overfor antibiotika.

 

Formålet med forsøget er at teste en række økotyper af gåsemad, som er genetisk modificeret med henblik på rødfarvning, under åben himmel for at indsamle erfaringer med de enkelte økotyper med hensyn til deres anvendelighed som detektions-planter for landminer og ueksploderet ammunition.

 

Jeg har tidligere – den 30. juni 2006 - meddelt godkendelse til Aresa Biodetection ApS til forsøgsudsætning på Amager af gåsemadsplanter med rødfarvning. Aresa Biodetection ApS har nu behov for yderligere forsøg for at udvikle planten.

 

Aresa Biodetection ApS kan først i løbet af sommeren 2007 oplyse præcist hvilke økotyper af gåsemad der vil indgå i forsøgsudsætningen. Når oplysninger om de for forsøget valgte økotyper foreligger, vurderer styrelsen om disse oplysninger giver anledning til ændringer i risikovurderingen.

 

Skov- og Naturstyrelsen har nu sendt ansøgningen til Danmarks Miljøundersøgelser, Fødevareinstituttet og Plantedirektoratet med henblik på risikovurdering ligesom ansøgningen er sendt i offentlig høring via Skov- og Naturstyrelsens hjemmeside, gennem annoncering i lokale og landsdækkende aviser samt i direkte høring hos en række interesseorganisationer, myndigheder og forskningsinstitutioner.

 

Godkendelse af forsøgsudsætninger er en ren national afgørelse.

 

Jeg vender tilbage til udvalget i forbindelse med afgørelsen på ansøgningen.

 

 

 

 

 

 

Connie Hedegaard/Anne-Marie V. Rasmussen