Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

Departementet

Christiansborg

J.nr. mst-406-00001

1240 København K

 

  

Den 18. juni 2007

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

./.

 
Til udvalgets orientering fremsendes hermed Miljøstyrelsens evaluering af offshorehandlingsplanen fra december 2005.     

 

Evalueringen giver en kort status for arbejdet med gennemførelsen af handlingsplanen frem til maj 2007.

 

Offshorehandlingsplanen har til formål, at miljøpåvirkningerne fra produktion og den forudgående efterforskning efter olie og naturgas holdes inden for de grænser, der er afstukket gennem den nationale regulering og internationale aftaler.

 

Jeg kan med glæde konstatere, at der er sket en positiv udvikling på de fleste punkter i handlingsplanen. Det gælder f.eks. udfasningen af de miljømæssigt farligste kemikalier (den sorte kategori), som alle operatører har gennemført inden udgangen af 2005. Udfasningen af den næstværste kategori af kemikalier (de såkaldte røde kemikalier) er ligeledes godt på vej mod målet om en udfasning inden udgangen af 2008.

 

Det er lykkedes at nedbringe koncentrationen af olie i det udledte produktionsvand, men jeg må dog også konstatere, at nedbringelse af udledningen af total olie med produktionsvandet støder på en række tekniske vanskeligheder, men arbejdet vil fortsætte.

 

Offshorelaboratorierne er certificeret i 2006 og vil fremover få foretaget ny certificering hvert år. Operatørerne har etableret et miljøledelsessystem enten som et certificeret system eller som et lignende system.

 

Jeg er endvidere godt tilfreds med, at der nu bliver større synlighed i de miljømæssige forhold på offshoreområdet. For første gang fremlægger de tre danske operatører en offentlig årsrapport, og miljømyndighederne offentliggør til efteråret en årsrapport over tilsynet i 2006.

 

Den generelt positive udvikling på offshore området er et resultat af en fælles indsats af operatørerne og de involverede myndigheder, og jeg ser med optimisme på det videre arbejdet med handlingsplanen.

 

 

 

Connie Hedegaard          

/

Karsten Skov