Driftsområdet

J.nr. SNS-401-00628

Ref. frb

Den 23. maj 2007

 

 

 

Vand- og Naturindsatsen i Mariager Fjord

 

Mariager Fjord er udpeget til et af i alt 11 geografiske indsatsområder i tilknytning til vand- og naturindsatsen under miljømilliarden.

 

Skov- og Naturstyrelsen har løbende undersøgt og vurderet behovene og mulighederne for naturgenopretning i området. Aktuelt arbejdes der videre med et enkelt større projekt, medens et andet yderligere undersøges og vurderes.

 

Styrelsen har således indledt drøftelser med en række dambrugsejere ved Villestrup Å, der har tilløb til Mariager Fjord, om at indgå aftaler eller erhverve dambrug med henblik på at indstille dambrugsaktiviteten, fjerne spærringer og bringe åen og dens bredarealer tilbage til en mere naturlig tilstand.

 

Ifølge Danmarks Miljøundersøgelser vil denne aktivitet bidrage effektivt til at mindske miljøproblemerne i Mariager Fjord. F.eks. vurderes det at projektet reducerer fosforbelastningen af fjorden med ca. 6% og kvælstofbelastningen med 1,2%.

 

Det skønnes at denne aktivitet vil koste i størrelsesordenen 20 mio. kr.

 

Skov- Naturstyrelsen iværksætter endvidere et forprojekt for at vurdere muligheder og behov i Kastbjerg Ådal på sydsiden af Mariager Fjord. Det er tanken at identificere en række mulige projektaktiviteter og heraf evt. gennemføre de aktiviteter, som er realistiske, kan holdes indenfor et acceptabelt budget og giver en høj effekt jf. kriterierne for indsatsens prioritering.

 

Mulige aktiviteter i Kastbjerg Ådal vil primært være tilbageførsel af åløbet til en mere naturlig tilstand, etablering af vådområder, enge m.v. langs bredden, m.m.

 

 
Muligheder, behov, budget m.m. for Kastbjerg Ådal vil først kunne konkretiseres, når der foreligger resultater fra forundersøgelsen.