Regeringspartierne indgik den 29. marts 2004 en aftale med Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti om bl.a. udskiftning af 175 MW ældre vindmøller på land med 350 MW nye vindmøller inden udgangen af 2009.
Økonomi- og erhvervsministeren og den tidligere miljøminister opfordrede i den anledning i et fælles brev af 29. april 2004 regionplanmyndighederne til at udpege egnede områder til opstilling af de nye erstatningsmøller som grundlag for den opfølgende VVM-planlægning for de konkrete projekter.
Transport- og energiministeren og miljøministeren har senere, i et fælles brev af 26. april 2005, opfordret regionplanmyndighederne og kommunerne til i særlig grad at inddrage placering af høje møller over 100 meter i planlægningen.
Endelig har miljøministeren og Kommunernes Landsforening i et fællesbrev af 11. januar 2007 henstillet til de nye storkommuner at intensivere planlægningsarbejdet. Det er aftalt at gennemføre status med afrapportering pr. april og august 2007. I forlængelse heraf vil miljøministeren i dialog med KL vurdere, om det vil være nødvendigt med skærpede tiltag. Miljøministeren har udmeldt, at hun i august vil indkalde forligspartierne bag energiaftalen for at drøfte status.
Skov- og Naturstyrelsen har sammen med Energistyrelsen fulgt regionplanmyndighedernes og kommunernes vindmølleplanlægning løbende og har udarbejdet oversigter over planlægningsarbejdet, herunder VVM-planlægningen og lokalplanlægningen for konkrete vindmølleprojekter.
Med udgangen af 2006 havde de tidligere amter tilvejebragt et plangrundlag i regionplanlægningen med en bruttorummelighed på ca. 600 MW fordelt på en lang række områder. Ifølge oplysninger fra regionplanmyndighederne var der pr. 31. december 2006 i samarbejde med projektudviklere igangsat VVM-planlægning for i alt 36 projekter med tilsammen 301 MW.
PÃ¥ baggrund af de tidligere amters planlægning har Skov- og Naturstyrelsen udarbejdet en liste med 51 udvalgte vindmølleomrÃ¥der, hvor der enten er interesse for at opføre vindmøller fra projektudviklere eller styrelsen vurderer, at der kan komme interesse fra projektudviklere. Â
Der er pr. 30. april igangsat VVM planlægning for 45 af disse områder dækkende i alt 405 MW. Af disse er der vedtagne VVM-planer for 21 områder med i alt 163 MW, og der er fremsat forslag for 9 plantillæg med VVM på i alt ca. 67 MW.
Hvad angår lokalplanlægningen er der vedtaget 11 lokalplaner med i alt 88,6 MW. Her af er 2 lokalplaner vedtaget i 1. kvartal 2007 med i alt 15,6 MW (Drantum, Gettrup). For ca. halvdelen af de 51 områder er der endnu ikke igangsat lokalplanlægning. Der tages forbehold for, at opgørelsen ikke indeholder en komplet opdatering fra alle kommuner.
I forhold til opgørelsen kan det nævnes, at Middelfart, Svendborg, Horsens, Viborg Jammerbugt og Vesthimmerland kommuner er kommet videre med VVM-planlægningen. Modsætningsvis er det besluttet i Tønder Kommune (Drengsted) og Brønderslev-Dronninglund Kommune (Ryå) at udsætte videre planlægning til alternative muligheder er nærmere undersøgt.
For lokalplanlægningen kan det nævnes, at Horsens Kommune forventer at vedtage lokalplan for 1 vindmølle på 1 MW på Endelave, mens der arbejdes med lokalplanforslag i bl.a. Viborg Kommune (Skansen), Varde Kommune (Blaksmark og Lydum) samt Ringkøbing Skjern Kommune for flere områder.
Konklusion:
Flere kommuner har videreført den VVM-planlægning, som regionplanmyndighederne igangsatte inden årsskiftet. Der er desuden en række kommuner, der har arbejdet videre med lokalplanlægningen, om end kun 2 lokalplaner er vedtaget. Der knytter sig særlige problemer til fremdriften i nogle kommuner.