Odderen i
Ã…moseprojektet
Odderen dukkede på mirakuløs vis op i 1995 i Vestsjællands Amt, da Saltbæk Vig, Åmosen og Tissø blev udpeget til habitatområder uden en faglig dokumentation af odderens tilstedeværelse.
Jeg har forsket i odderen og dens levevilkår i Danmark i cirka 15 år og har især interesseret mig for den danske odderbestand, der pludselig dukkede op af intetheden i Vestsjællands Amt, hvor jeg siden 1995 har moniteret uden at finde ét eneste odderspor.
Jeg har i øvrigt arbejdet som odderkonsulent i Storstrøms Amt i forbindelse med NOVANA-2004. Biolog Peter Leth, Vestsjællands Amt, lovede at kontakte mig, hvis Danmarks Miljøundersøgelser (DMU), der samtidigt arbejdede som odderkonsulent i Vestsjællands Amt, fandt nogle odderspor.
Jeg blev ikke ringet op og gik ud fra, at der ikke blev fundet odderspor i amtet.
Da DMU’s to biologer Morten Elmeros og Mette Hammershøj hævdede at have fundet to odderekskrementer i forbindelse med NOVANA-2004, anmodede jeg en forskningschef ved DMU om at få to prøver af de fundne ekskrementer, som jeg hentede ved DMU.
De to ekskrementer blev dna-analyseret på Zoologisk Institut i København og viste, at der var tale om et ilder- og et minkekskrement!!
Det tog cirka 9 måneder, før resultatet af dna-analysen forelå. Da havde pressen for længst offentliggjort DMU’s positive lokaliteter i Vestsjællands Amt, der nu fejlagtigt indgår i adskillige publikationer.
Der er ikke i mange år fundet odderspor eller – ekskrementer i Vestsjællands Amt, som amtet fuldstændig udokumenteret har hævdet. Der er heller ikke tilgået Dansk Pattedyratlas informationer om odderen i amtet.
Odderens tilstedeværelse er en ren manipulation af de faktiske forhold i Vestsjællands Amt
en odderbestand opstår ikke af intetheden
Da Åmosen er udpeget som habitatområde for blandt andet odderen, må det være relevant at spørge Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg om:
1
hvorfor er der ikke i forprojekteringen foretaget en undersøgelse af hvor og hvor mange oddere, der findes i Vestsjælland Amt for eksempel med udgangspunkt i materialet for udpegningen?
2
er der overhovedet sikre tegn på, at odderen findes i Vestsjællands Amt, og hvad består disse i bekræftende fald af?
3
og hvor gamle er disse data?
4
hvis odderen kun er til stede i den vestlige del af Åmosen, hvorledes kan en generel vandstandshævning i den østlige del af Åmosen da være befordrende for en eventuel odderbestands muligheder for at sprede sig, når man samtidig ikke ønsker at se på den del af Åmose Å, der er rørlagt og dermed udgør en effektiv spredningsbarriere?
Mange hilsner
Jane Nordstrand
Det Danske Odderinstitut