M I L J Ø M I N I S T E R I E T

                  

 

 

Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

Christiansborg

1240 København K

DEPARTEMENTET

 

 

 

 

 

J.nr. SNS-100-00051

 

 

 

 

 

Den 22.02.07


Miljøministeriet

Departementet

Højbro Plads 4

1200 København K

 

Tlf. 33 92 76 00

Fax 33 32 22 27

Telex 42230 milmin dk

E-post (Internet): [email protected]


./.

 
Til udvalgets orientering fremsendes hermed  Skov- og Naturstyrelsens redegørelse af 19. januar 2007 om ”lovovervågning” vedrørende helårsbeboelse i sommerhusområder.

 

”Lovovervågningen” knytter sig til vedtagelsen af ”stoploven” (lov nr. 1022 af 23. december 1998) og ”afviklingsloven” (lov nr. 371 af 2. juni 1999), der udgør regelgrundlaget for en varig løsning af problemet med ulovlige helårsbeboelser i de danske sommerhusområder.

 

Redegørelsen er den syvende i rækken af årlige redegørelser, der skal afgives i perioden 2000-2009.

 

Kommunerne administration af ”stoplovens” krav om flyttepåbud, politianmeldelser og tvangsbøder resulterer fortsat i, at kun et mindre antal boliger i sommerhusområder er ulovligt helårsbeboede.

 

Skov- og Naturstyrelsen har i forbindelse med ”lovovervågningen”, som anført ved oversendelsen af de tidligere redegørelser, også interesseret sig for kommunernes dispensationspraksis.

 

Jeg har noteret mig, at antallet af dispensationer i henhold til planlovens § 40, stk. 2, er stigende, men i den forbindelse er det tilfredsstillende, at det samlede antal helårsbeboede sommerhuse, som følge af kommunernes dispensationsafgørelser, er nogenlunde konstant, hvilket bl.a. skyldes, at en del kommuner i øget omfang meddeler kortvarige dispensationer.

 

Kommunerne lægger forskellige forudsætninger til grund i deres vurderinger af om der foreligger sådanne ”særlige forhold”, at dispensation kan meddeles. Dette er helt efter intentionerne i loven, når blot den enkelte dispensationsafgørelse sker på baggrund af en saglig og konkret vurdering.

Antallet af sommerhuse, der er lovligt beboede i kraft af ”afviklingsloven” falder fortsat. Faldet er dog ikke længere så markant, og der må ved udløbet af afviklingsdispensationernes 10-årige tidshorisont forventes at være ca. 3000 helårsbeboede sommerhuse, som skal fraflyttes. Det er ca. 1000 boliger mere end tidligere anslået bl.a. af Amternes og Kommunernes Forskningsinstitut i 1999.

 

Udviklingen bevæger sig imidlertid fortsat i den rigtige retning i overensstemmelse med intentionerne bag den nye lovgivning, dog i et noget lavere tempo.

 

Det samlede antal helårsbeboede sommerhuse falder imidlertid ikke nævneværdigt, hvilket skyldes, at der fortsat er et stigende antal pensionister, der vælger at nyde deres otium i sommerhuset.

 

 

 

 

Connie Hedegaard / Anne-Marie V. Rasmussen