Kemikalier

J.nr. MST-600-00008

Ref. fling

 

 

 

 

 

 

 

 

Septiktanke - Hvordan vil reguleringen/udviklingen af dette bidrage til færre septiktanke og dermed mindre østrogen i vandløbene?

 

I Danmark er der omkring 350.000 ejendomme i det åbne land - udenfor kloakerede områder. For omkring 60 % af disse ejendomme nedsives spildevandet og dermed er der ikke en direkte udledning til ferskt eller marint overfladevand. For de resterende 40 % af ejendommene renses spildevandet i mindre grad, og hovedparten renses alene mekanisk, dvs. typisk ved en septiktank. I alt er der omkring 130.000 ejendomme i det åbne land hvor spildevandet alene renses ved hjælp af en septiktank.

 

Folketinget vedtog i 1997 lov nr. 325 af 14. maj 1997 om ændring af miljøbeskyttelsesloven og lov om betalingsregler for spildevandsanlæg m.v. Hovedsigtet med loven var, at sikre en forbedret spildevandsrensning i det åbne land, i de områder, hvor målsætningen i det nedenstrømsliggende vandområde ikke er opfyldt som en følge af påvirkning fra spildevand i det åbne land. Der er således ikke et direkte sigte mod, at reducere antallet af ejendomme hvor spildevandet alene renses ved en septiktank. Men i praksis vil det altovervejende være ejendomme hvor spildevandet renses ved en septiktank, der bliver omfattet af krav til forbedret spildevandsrensning.

 

Af den sidste status til folketinget om spildevandsrensning i det åbne land fremgår det, at det forventes at omkring 100.000 ejendomme i det åbne land skal have forbedret spildevandsrensning. 11 % af ejendommene forventes at skulle nedsive spildevandet og 25,5 % forventes det at blive tilsluttet kloakering. Begge dele vil helt eliminere udledningen af østrogen til overfladevandet. I de sidste 63,5 % af ejendommene vil der blive installeret forbedrede biologiske rensemetoder, der også vil fjerne en del af østrogenerne.

 

Den samlede belastning med østrogen fra ejendomme uden kloakering er allerede lille, men det er klart, at ovenstående initiativer vil betyde en reduktion i den udledte mængde af østrogen.