|
|
|
|
Den 17. januar 2007 |
|
|
|
|
Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. W, X og Y om udenlandsk arbejdskraft beskæftiget på Skov- og Naturstyrelsens arealer stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg
Spørgsmål W
Svar
Jeg tror, at mit svar bliver kortere end spørgerens spørgsmål. Jeg er glad for, at spørgeren anerkender Skov- og Naturstyrelsens indsats. Styrelsen har gjort, hvad den skulle, og der er ikke noget, der er skjult.
Jeg har allerede én gang været i samråd i denne sag og har tidligere besvaret en del spørgsmål. Jeg har endvidere forud for dette samråd sendt kontrakten og supplerende materiale til udvalgets medlemmer, så udvalget ved selvsyn kan orientere sig om detaljerne.
Nordjyllands politi har på baggrund af en anmeldelse undersøgt sagen. I den forbindelse har politiet bedt Udlændingeservice om en vurdering. Ifølge Udlændingeservice kan der i den pågældende sag ikke stilles krav om opholds- og arbejdstilladelse efter østaftalen, og politiet har derfor henlagt sagen. Jeg har kopier af politiets afgørelse, hvis nogen af jer har interesse i at se den.
Skov- og Naturstyrelsen har efterfølgende redegjort for sagen på et møde i forligskredsen bag den politiske aftale om EU-udvidelsen onsdag d. 10. januar 2006 i Beskæftigelsesministeriet. Det nævnte jeg sidst, jeg var her, at mødet ville komme.
Det blev oplyst at Skov- og Naturstyrelsen sætter yderligere fokus på området, og i samarbejde med 3F nu vil vurdere de gældende kontrolprocedurer. Forligskredsen tog Skov- og Naturstyrelsens orientering til efterretning.
Spørgsmål X
Ministeren bedes samtidig dokumentere, at der i realiteten er sket en eksport af det pyntegrønt, som kontrakten forudsætter, for at det kan være momsfrit.
Svar
Jeg har sendt den relevante dokumentation til udvalget. Der kan derfor ikke være tale om at Skov- og Naturstyrelsen skal betale moms. Det fremgår af det materiale, I har fået.
Spørgsmål Y
Ministeren bedes herudover redegøre for, hvilke konsekvenser den aktuelle sag fra Buderupholm og Thy Statsskovdistrikter vil få, ligesom ministeren bedes oplyse, hvordan ministeren vil sikre, at en lignende sag ikke opstår igen.
Svar
Skov- og Naturstyrelsens procedure har hidtil været at kontrollere løn- og ansættelsesforhold for kunder og entreprenørers medarbejdere, hvis der er mistanke om, at aftalerne ikke bliver overholdt.
Som konsekvens af sagen, vil Skov- og Naturstyrelsen i fremtiden nærmere vurdere, om der mere systematisk skal ske kontrol af entreprenører, ved at bede dem dokumentere løn- og ansættelsesforhold.
Skov- og Naturstyrelsen har aftalt at evaluere det helt konkrete forløb med 3F. På den baggrund vil styrelsen tilrettelægge de fremtidige procedurer, der skal sikre at ILO-konventionen bliver overholdt.
Kontrol af løn- og ansættelsesforhold, må ikke blive urimeligt fordyrende eller administrativt ressourcekrævende. Det er også vigtigt at sørge for, at man ikke diskriminerer udenlandske virksomheder, så de nærmest på forhånd er underlagt en eller anden mistanke, eller gør det administrativt vanskeligt for mindre firmaer at byde på opgaverne.
Det er min opfattelse, at Skov- og Naturstyrelsen har haft orden i sagerne, og at de, så snart de blev opmærksomme på disse forhold, har grebet resolut ind.