J.nr. SNS-201-00051

 

Den 6. december 2006

 

 

 

 

 

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. I stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

 

Samrådsspørgsmål I:

Hvordan vil ministeren sikre, at danske løn- og arbejdsvilkår vil blive fulgt ved fremtidige udliciteringer af opgaver indenfor statsskovvæsenet, og hvad agter ministeren i den anledning at foretage sig i forhold til at forbedre dialogen herom med de respektive faggrupper ansat ved statsskovvæsenet?

     

 

Svar:

 

I: Spørgsmålet består af to dele. Den første del vedrører, hvordan jeg vil sikre, at danske løn- og arbejdsvilkår bliver fulgt ved fremtidige udliciteringer i statsskovvæsenet?

 

Skov- og Naturstyrelsen udliciterer årligt en væsentlig del af sine samlede driftsopgaver på statsskovdistrikterne. Langt de fleste af disse udliciterede opgaver varetages af virksomheder registreret i Danmark, hvis medarbejderes arbejdsforhold er reguleret af de almindelige vilkår på det danske arbejdsmarked - herunder de relevante overenskomster. Dette gælder også virksomheder, hvis medarbejdere opholder sig i Danmark indenfor rammerne af Østaftalen.

 

En meget beskeden del af de udliciterede opgaver udføres af udenlandske virksomheder, hvis medarbejdere er udstationeret i Danmark i henhold til EU’s udstationeringsdirektiv, der i Danmark er implementeret gennem udstationeringsloven.

 

Hvis de udenlandske medarbejdere er omfattet af Østaftalen, skal de have opholds- og arbejdstilladelse i Danmark. Det forudsætter, at de pågældende ansættes i henhold til en dansk overenskomst eller på løn- og ansættelsesvilkår, der på anden vis er sædvanlige for det danske arbejdsmarked.

 

I de tilfælde hvor medarbejderne er udstationerede i forbindelse med udveksling af varer og tjenesteydelser fra en virksomhed i et andet EU-land til Danmark, skal den udenlandske virksomhed overholde udstationeringsloven, og efter den danske udstationeringslov skal arbejdsgiveren følge de lovfastsatte krav til arbejdsvilkår, der gælder i Danmark med hensyn til arbejdsmiljø, ferie, ligebehandling af mænd og kvinder, ligeløn til mænd og kvinder og forbud mod forskelsbehandling.

 

Da vi i Danmark ikke har en lovfastsat mindsteløn, stilles der ikke krav om (mindste)løn i udstationeringsloven.

 

Skov- og Naturstyrelsen har i 2006 valgt at følge ILO-konvention nr. 94 om arbejdsklausuler i offentlige kontrakter, selvom der efter konventionen er mulighed for at begrænse anvendelsen af arbejdsklausuler til kontrakter over en vis værdi. Skov- og Naturstyrelsen har således som standard indføjet en arbejdsklausul i sine kontrakter med entreprenører og underentreprenører. Klausulen kræver, at entreprenørens og underentreprenørens medarbejdere aflønnes og arbejder på vilkår, der svarer til, hvad der er almindeligt i Danmark. Hvis dette ikke overholdes, kan kontrakten opsiges.

 

Skov- og Naturstyrelsen har oplyst, at man systematisk er i gang med at gennemgå alle pyntegrøntkontrakter, hvor der er formodning om, at der er ansat udenlandsk arbejdskraft. Kunder og entreprenører, der ikke overholder klausulen, bliver opsagt med kort varsel og om nødvendigt udelukket fra fremtidige kontrakter.

 

Skov- og Naturstyrelsen vil også i fremtiden være opmærksom på, at arbejdsklausulen overholdes.

 

Hvad angår spørgsmålet om mulighederne for kontrol både med hensyn til Østaftalen og med hensyn til udstationeringer, har jeg forstået, at disse spørgsmål løbende drøftes i forligskredsen bag Østaftalen og i den særlige omgåelsesfølgegruppe med deltagelse af relevante myndigheder og arbejdsmarkedets parter. Jeg har bedt beskæftigelsesministeren om, at der på de førstkommende møder i forligskredsen og omgåelsesfølgegruppen til januar tages en særlig drøftelse af de aktuelle sager vedrørende brug af udenlandske arbejdstagere i den danske skovdrift.  

 

II: Den anden del af spørgsmålet vedrører, hvad jeg vil gøre for at forbedre dialogen [om østarbejdskraft] med faggrupper ansat ved statsskovvæsenet?

 

Jeg vil understrege, at Skov- og Naturstyrelsen ikke er arbejdsgiver i forhold til en kunde eller entreprenørs medarbejdere. Derfor har man indført arbejdsklausulen, så det er muligt at stille krav om, at de ansatte får løn, arbejdstid og -vilkår på niveau med, hvad der er almindeligt i Danmark.

 

Skov- og Naturstyrelsen har gennem hele forløbet haft en god og konstruktiv dialog med fællestillidsmanden for styrelsens egne skovarbejdere samt 3Fs hovedorganisation.

 

Styrelsen drøfter sagen i hovedsamarbejdsudvalget i dag.

 

Der har gennem hele forløbet været fuld åbenhed om sagen, og der er løbende blevet orienteret på styrelsens hjemmeside.

 

Jeg kan afslutningsvist oplyse, at Skov- og Naturstyrelsens udlicitering sker i forlængelse af en proces, hvor opgavernes udbudsegnethed løbende har været forelagt og drøftet med medarbejderrepræsentanter i styrelsens hovedsamarbejdsudvalg.

 

Skov- og Naturstyrelsen har derfor overfor mig tilkendegivet, at man også fremover vil fastholde den gode dialog med de involverede faggrupper.