Til Kulturminister Brian Mikkelsen

     

     Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â 

                                                                                                                    Dansk Blindesamfund

                                                                                                                    Landsforening af blinde

                                                                                                                    og svagsynede i Danmark

 

                                                                                                                    København, 27. sept. 2007

                                                                                                                   

 

   

 

 


Kære Brian Mikkelsen

 

Tak for dit svar vedrørende Dansk Blindesamfunds henvendelse af 8. august 2007 vedrørende DR’s indsats i forhold til blinde og stærkt svagsynede. Vi er glade for, at du lægger så stor vægt på, at DR skal overholde public service-kontrakten. Vi har også forstået, at du ikke kan blande dig i DR’s programlægning m.v. så længe public service-kontrakten er opfyldt.

 

I Dansk Blindesamfund er vi klar over, at du og de mediepolitiske ordførere bag den mediepolitiske aftale 2007-2010 skal vurdere den samlede situation i DR og give DR det nødvendige spillerum. Vi håber du i din løbende dialog med DR vil finde en måde at tilgodese de 25.000 blinde og stærkt svagsynede, som i virkeligheden er nogle af de mest dedikerede brugere af DR’s public service-tilbud.

 

Siden vores henvendelse og dit svar er der i DR’s foreløbig sidste sparerunde sket yderligere forringelser vedrørende public service betjeningen af blinde og stærkt svagsynede: Radioteatret har fået halveret sit budget og medarbejderstaben er blevet væsentligt reduceret. En konsekvens af nedskæringerne er, at der ikke længere vil blive produceret såkaldte enkeltspil, som er længerevarende og originale dramaer, der for blinde og stærkt svagsynede modsvarer en aften i teatret.

 

Radioteatret giver blinde og stærkt svagsynede en unik mulighed for at kunne nyde god skuespilkunst og flotte fortællinger formidlet på en måde, der giver dem sikkerhed for den perfekte teateroplevelse.

 

De seneste besparelser i DR har gjort så stort et indtryk på Dansk Blindesamfunds hovedbestyrelse, at den nu har besluttet at nedlægge Radiospilprisen. Prisen er i mere end 30 år blevet uddelt til et af de mange radiospil, som DR har sendt. Nedskæringerne på radioteatret var simpelthen den berømte dråbe, der fik glasset til at flyde over.

 

DR mener tilsyneladende public service kontrakten vil være overholdt, hvis der bliver produceret det samme antal timers radio drama uanset indholdet af de 27 timer, som det drejer sig om. Ifølge public service-kontrakten skal DR lægge særlig vægt på sin rolle som initiativtager til og formidler af dansk kunst og kultur, og skal berige dansk kulturliv med originalt indhold. Det fremgår også af public service aftalen, at DR i kontraktperioden skal øge det tidsmæssige omfang af nyproduceret dansk dramatik på de eksisterende radiokanaler med ti procent i forhold til det gennemsnitlige omfang de seneste fire år. DR skal desuden mærkbart øge omfanget af sin dækning af dansk kultur på radio. Alligevel oplyser DR’s kulturchef, Torben Smidt Hansen, ifølge Information den 18. september 2007, at DR fortsat vil producere den samme mængde Radio Drama som før.

 

Det er meget svært for Dansk Blindesamfund at forstå, at DR vil kunne leve op til public service-kontrakten med de skete forringelser, herunder på Radio Drama. Spørgsmålet melder sig, om der skal blive råd til den tidsmæssige øgning af nyproduceret dansk dramatik ved at lave en discount version af Radio Drama og andre blindevenlige programmer uden i øvrigt at øge omfanget af udsendelserne.

 

I public service-kontrakten står der, at DR som udbyder af public service skal sikre et bredt udbud af programmer m.v. og tilbyde public service-indhold til hele befolkningen. Alligevel begrunder DR nedskæringerne i Radio Drama med et fald i lyttertallet fra 32.000 til 9.000, efter radioteatret sidste år blev flyttet fra P1 til P2.

 

Der findes 25.000 blinde og stærkt svagsynede i Danmark, og vi går ikke ud fra, at de er blevet spurgt om deres holdning. Derudover synes vi det virker underligt, at man konkluderer på en lyttermåling, selv om det kun var sidste år radioteatret flyttede kanal. I øvrigt er det vores opfattelse, at DR er forpligtet til at tilbyde public service-indhold, som tilgodeser hele befolkningen og ikke kun flertallet.

 

DR’s fremtidige betjening af blinde og stærkt svagsynede fremstår nu så udpint, at det er mere end almindeligt svært at se, hvordan DR vil være i stand til at leve op til public service-kontraktens krav om at sikre et bredt udbud af programmer og tjenester til hele befolkningen.

 

Vi glæder os i Dansk Blindesamfund over, at public service-kontrakten nævner betjeningen af handicappede som et område, hvor DR i kontraktperioden skal styrke indsatsen for adgangen til public service-tilbuddene. Vi håber også der vil være blindevenligt indhold at få adgang til.

 

Kopi af dette brev vil blive sendt til Folketingets Kulturudvalg og DR’s generaldirektør og bestyrelse.

 

 

Med venlig hilsen

 

Arne Pedersen                                                             Susanne Holmgaard Hansen

Forretningsudvalgsmedlem                                        Interessepolitisk konsulent