MF Mogens Jensen

Folketinget.

                                                                                                                                         24. 6. 2007

 

Vedr.: Manglende økonomisk støtte til vandreudstillinger.

 

Som det nok er dig bekendt bl.a. gennem John Dyrby Paulsen har Sammenslutningen af Danske Kunstforeninger (SDK) vanskeligheder med at få skabt økonomi til etablering af vandreudstillinger af professionelle kunstnere til landets mange kunstforeninger med offentlig adgang. Medlemsskaren tæller omkring 70 lokale kunstforeninger, hvor alle kan blive medlem.

 

Vi havde tidligere et sekretariat, etableret af kulturministeriet, sammen med Gymnasiernes Vandreudstillinger og Seminariernes Vandreudstillinger. Sekretariatet er som konsekvens af manglende bevillinger lukket og de to organisationer er tillige ophørt.

SDK var oprindelig på finansloven og har tidligere fået faste årlige tilskud fra kunststyrelsen efter ansøgning. Der var penge såvel til etablering og vandring af udstillingerne samt til honorering af kunstnerne. Men også denne honoreringsordning er SDK nu udelukket fra.

 

SDK har søgt flere udstillingsprojekter i fagudvalget for billedkunst, men kun ganske få er imødekommet. Denne procedure er usikker og giver en maget lang produktionstid for den enkelte udstilling.

Måske kan en løsning være, at der centralt bevilges penge til projektansættelse af en kunsthistoriker/kurator til at planlægge udstillinger.

 

På det nyligt afholdte årsmøde var medlemmerne og bestyrelsen i SDK enige om, at der stadig er en opgave i at formidle professionel kunst til befolkningen rundt omkring i landet lokalt gennem kunstforeningerne og ikke kun via kunstmuseer og private gallerier.

Det er vores opfattelse at det er en opgave der må løftes i fællesskab mellem det statslige niveau og det kommunale niveau.

 

Jeg vil derfor venligst anmode dig om via din plads i Folketingets kulturudvalg at arbejde for en genetablering af SDK’s muligheder for at etablere vandreudstillinger til landets kunstforeninger.

 

Jeg indgår naturligvis gerne en samtale om sagen, hvis du har interesse i den.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Finn Mikkelsen – tlf. 3010 6982

 

./. Vedlagt SDK’s årsberetning for 2006